*Nettavisen* Nyheter.

Griseballer gir bismak

Testiklene til smågriser skaper hodebry for Landbruks- og matdepartementet (LMD).

30.06.05 15:40

Årsaken er at det fra 2009 er forbudt å kastrere smågriser.

Ifølge LMD jobber norske forskere nå «på spreng for å finne genene som styrer den svært uønskede rånesmaken i kjøttet.»

Bakgrunnen for departementets knipe er denne: små hanngriser har i lang tid blitt kastrert for å unngå rånesmak på kjøttet. I 2002 bestemte derimot Stortinget at kastrering skulle forbys fr 2009. Dermed Må forskerne finne en ny måte å forhindre rånesmaken på.

- Avlsforskerne i Norsvin har avslørt at rånesmak er arvelig, og de har stor tro på at de skal klare å finne genene som styrer den uønskede bismaken. Men forskerne tror ikke det vil være mulig å avle fram en «smaksfri» gris inne 2009, heter det i en uttalelse fra departementet.

Ifølge et nyhetsbrev fra BIOT2000, har avlsforskerne i Norsvin nå stor tro på at de skal finne genen som styrer bismaken fra ukastrerte hanngriser.

- Vi har god tro på at vi skal finne genene og mulige genetiske løsninger på problemet. Men det betyr ikke at man uten videre kan avle fram en gris basert på dette. Vi må vite om det er genetiske sammenhenger mellom rånesmak og andre parametre i avlsarbeidet, som fruktbarhet, kullstørrelse og tilvekst. Og selv om det ikke skulle være slike sammenhenger, vil en ensidig selektering ut fra rånesmak bremse det øvrige avlsarbeidet. Det gjenstår derfor faglige, økonomiske og politiske diskusjoner om vi lykkes, sier avlssjef Olav Eik-Nes og doktorgradsstipendiat Håvard Tajet i Norsvin.

Ifølge nyhetsbrevet gjennomfører Norsvin nå to prosjekter for å finne en løsning

Det første prosjektet heter : «Rånesmak - genetiske alternativer til kastrering», og har en ramme på fire millioner kroner.

Det andre heter «Boartaint» hvor man «ser på hvordan gener slås av og på».

Ifølge BIOT2000 er dette et omfattende forskningsprosjekt til 38 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.