RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grisebonde vil saksøke dyrevernsnemnda

Foto: Illustrasjon/SCANPIX /Thomas Bjørnflaten (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert:
Grisebonden Kåre Øgård Todnem (21) ble mandag frikjent for dyreplageri etter påstander om at grisene hans spiste på hverandre, men nå vil han saksøke dyrevernsnemda i Stavanger.

-Etter anklagene måtte jeg slutte med dyr. Jeg sitter derfor med 360.000 kroner i gjeld. Nå ønsker jeg å saksøke dyrevernsnemnda og få tilbake pengene mine, sier Todnem til TV 2 Nettavisen.

Torsdag frikjente Jæren tingrett mannen, fordi politiet ikke klarte å bevise sine påstander.

- Blåser seg opp
Dyrevernsnemnda anmeldte den da 19 år gamle grisebonden for to år siden. Politiinspektør Ingrid Tjørhom mente 19-åringen stelte grisene så dårlig at tre purker sultet i hjel og ti grisunger døde ved fødsel.

Todnem hadde rundt 30 kyr og ungdyr samt 20 griser da dyrevernsnemnda kom på besøk 7. februar 2002. Alle grisene ble slaktet senere, ifølge dyrevernsnemnda.

Grisebonden mener dyrevernsnemnda lyver og «blåser seg opp i fillesaker». Han sier hele saken var tull, og mener nemnda farer med usannheter.

- Tull at de spiste hverandre
-De viser seg aldri når sauene ligger og dør på fjellet, nei. Det var tull at grisene mine spiste på hverandre. Dette var noe nemnda kom på i etterkant, hevder Todnem.

Han kjører i dag tippebil i Stavanger, for å betale tilbake gjelden etter gårsdriften. Senere vil han tilbake til kyr og gris, eller kanskje til hester, som kjæresten driver med.

-For å være grei, overtok jeg tre drektige purker fra en nabo noen dager før. Jeg jobbet i fjøset om morgenen, og etter skolen. Men jeg fikk ikke purkekortet, og ante ikke når purkene skulle grise (nedkomme). Jeg hadde lys, halm og alt klart til å settes opp. Jeg var på skolen og hadde ikke fått montert utstyret ennå, sier en kampklar Todnem.

Var stresset og trøtt
Han innrømmer likevel at grisene slett ikke fikk optimalt stell på denne tiden.

-Jeg var stresset og trøtt hele tiden. Jeg stelte dyr og griser før og etter skole. Gården hadde vært nedslitt i 20 år. Jeg og faren min jobbet hardt, sier Todnem.

Han understreker at to distriktsveterinærer som var innom ikke fant grunn til å avvikle dyreholdet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere