RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grønlandsisen vokser

(AFP/Scanpix)
Norske klimaforskere slår beina under sine amerikanske kollegers påstand om at isen på Grønland renner bort.

- Ved å studere satelittmålinger over Grønland fra 1992 til 2003, så har vi vist at Grønlandsisen vokser med 5 centimeter per år, sier professor Ola M. Johannessen til TV 2 Nyhetene.

Dette er oppsiktsvekkende nyheter, for amerikanske forskere - med NASA i spissen - har i flere år hevdet at isen på Grønland smelter.

Torsdag publiserte Science Express resultatene Johannessen og hans kolleger ved Mohn-Sverdrup-senteret i Bergen har kommet fram til gjennom fire års forskningsarbeid. Mens forskerne i amerikanske NASA hevder at isen på Grønland er i ferd med å smelte, sier de norske forskerne at isen faktisk vokser.

- Tråkker du på tåen til amerikanske forskere?

- Nei, men de blir sure, det vet jeg, sier professoren til TV 2.

Mer nedbør
Hovedforklaringen på at isen vokser - iallfall på midten - er de naturlige klimavariasjonene i Nord-Atlanteren. Men litt av årsaken er også at det kommer mer nedbør som følge av den globale oppvarmingen. Den gode nyheten med de norske forskernes funn er at de negative følgene av klimaendringene kommer senere enn fryktet.

Kan svekke Golfstrømmen
En fullstendig nedsmelting av isen vil nemlig føre til en heving av det globale havnivået på opptil 7 meter og kan teoretisk også svekke Golfstrømmen ved nordlige breddegrader, skriver Mohn-Svedrup-senteret i en pressemelding. Prosessen er forventet å skje på en tusenårsskala og vil starte når overflatetemperaturen for Grønland når 2 grader Celsius. Det er ventet å skje før slutten av dette århundre.

Tar forbehold
Ola M. Johannessen og hans kolleger tar et lite forbehold når de nå konkluderer med at Grønlandsisen vokser. Veksten de siste årene reflekterer nødvendigivs ikke en langtids- og framtidig trend. Det er naturlig med store klimaendringer i nord.

- Det er klart et behov for kontinuerlig overvåkning, sier forskerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere