RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IKKE I MÅL: Andreas Limi (FrP) (t.v) og Svein Flåtten (H) snakker med pressen etter budsjettforhandlingene på Stortinget i forrige uke. De er fortsatt ikke i mål, og må utsette finansdebatten.
IKKE I MÅL: Andreas Limi (FrP) (t.v) og Svein Flåtten (H) snakker med pressen etter budsjettforhandlingene på Stortinget i forrige uke. De er fortsatt ikke i mål, og må utsette finansdebatten. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Grønn strid forsinker budsjettforhandlingene

Sist oppdatert:
Budsjettforhandlingene på Stortinget trekker ut i tid.

Strid og uenighet om det grønne skiftet skal være en av grunnene til at finansdebatten trolig må utsettes.

– Vi er ikke i mål. Det vil nok få noen konsekvenser for Stortingets program fram mot jul, sa finanskomiteens leder Hans Olav Syversen til NTB etter at en snaut timelangt forhandlingsmøte mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene var over tirsdag ettermiddag.

Det var meningen at samtalene skulle gjenopptas på kvelden, men slik ble det ikke. Rett før klokken 18 tirsdag ble det klart at partene først skulle møtes på nytt dagen etter. Forhandlingene ble innledet for to uker siden.

Grønn krangel

Regjeringens har ønsket å bruke mer av bistandsbudsjettet på hjemlige tiltak i forbindelse med økningen i antallet asylsøkere til Norge, noe samarbeidspartiene Venstre og KrF har motsatt seg.

Her har noen av de tøffeste rundene stått, men i øyeblikket er det minst like stor diskusjon om det såkalte grønne skiftet, som særlig Venstre, men også KrF er opptatt av.

Venstre krever betydelig satsing på grønne næringer og reduserte skatter for næringslivet generelt. Men partiet insisterer på at miljøavgiftene økes, noe regjeringspartiene har store problemer med å akseptere.

Økte drivstoffavgifter, ikke minst på diesel, er blant de konkrete kravene. Det samme er høyere CO2-avgift, også på norsk sokkel.

– Det grønne skiftet er en av de største utfordringene. Vi er nødt til å ha en veksling – vi kan ikke bare bruke pisk, vi må også bruke gulrot, innrømmer Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi overfor Aftenposten.

Andre på rad

Den langsomme framdriften innebærer i praksis at finansdebatten – et av årets viktigste ordskifter i Stortinget – ikke vil bli avholdt som planlagt 26. november. Ifølge TV 2 er 2. desember blinket ut som ny dato. Det blir i så fall andre året på rad at finansdebatten må utsettes.

– Det kan holde hardt å rekke den opprinnelige fristen, men det er viktigere at landet får et godt budsjett. Stortinget skal få vedtatt et budsjett i god tid før jul, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

– Det var spesielle utfordringer i forkant av disse forhandlingene, og det tar det litt tid å nøste opp i, sier Limi.

Løftes opp?

De fire finanspolitikerne som nå forhandler, har som mål å bli enige uten å bringe samtalene opp et nivå, til de parlamentariske lederne.

Partitoppene er uansett godt orientert om forhandlingene, slik de alltid er. Ifølge Aftenposten ble også Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg koblet tettere på i helgen. Budsjettet skal også ha vært blant temaene på en såkalt «5c-middag» mandag – en månedlig seanse oppkalt etter et punkt i samarbeidsavtalen.

– Det er ingen tvil om at de fire partilederne har snakket sammen i løpet av helgen for å sørge for at handlingsrommet er blitt litt større, sa statsministeren da hun var på Stortinget tirsdag for å svare på en interpellasjon fra stortingspresidenten.

Solberg er ikke bekymret for framdriften i samtalene som nå er på overtid.

– Jeg opplever at vi har en god tone, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere