Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gro: - Jeg hadde et nært forhold til kong Olav

NÆRT: Kong Olav hilser på statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) for siste gang i statsråd på Slottet etter at regjeringen hennes gikk av i 1989.
NÆRT: Kong Olav hilser på statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) for siste gang i statsråd på Slottet etter at regjeringen hennes gikk av i 1989. Foto: Henrik Laurvik (NTB scanpix)
Slik minnes den tidligere statsministeren folkekongen.

Søndag er det 25 år siden kong Olav V døde. Den populære kongen var monark i 33 år, og fikk en helt spesiell plass i nordmennes hjerter.

Gro Harlem Brundtland (76) var statsminister på den tiden, og husker godt kvelden kongen gikk bort.

- Det var en kald og mørk kveld. Det ringte hos oss ved halv ti-tiden fra Statministerens kontor. Jeg visste at kong Olav hadde hatt et illebefinnende og ikke var i form. Jeg mottok det triste budskapet om Hans Majestet Kongens død, forteller Brundtland til Nettavisen, via sin rådgiver Jon Mørland.

Les også: - Kong Olav var fra en annen verden

- Tung stemning

I statsråd på Slottet 18. januar, dagen etter kong Olavs død, uttrykte statsminister Gro Harlem Brundtland sine medfølelse overfor vår nye konge.

Da kong Olav sovnet inn, gikk Harald fra å være kronprins til å bli konge, og det var den nye monarken som da skulle informere regjeringen om dette. Brundtlands oppgave ble å samle regjeringen, og sent på kvelden den 17. januar 1991 hastet regjeringsmedlemmene til Slottet.

- Vi bestemte tidspunkt for oppmøtet av hele regjeringen på Slottet rundt midnatt. Det var en trykket og tung stemning blant oss alle, sier hun.

I et nytt statsråd dagen etter, ga Brundtland uttrykk for regjeringens medfølelse overfor kong Harald.

«På Regjeringens vegne vil jeg uttrykke vår medfølelse ved Kong Olavs død. Han var i sannhet et menneske vi alle ble glad i. Hele det norske folk takker ham i dag for den store innsats han gjennom et langt liv har nedlagt. Vi vet at det for vår nye Konge er et særlig stort tap å miste en kjær far, som også har stått så sentralt i folkets og familiens hjerter», sa den daværende statsministeren i statsråd på Slottet.

- Et nært forhold

Brundtland minnes kong Olav som en klok mann.

- For meg var kong Olav en jeg hadde fått et nært forhold til gjennom de mange årene som var gått siden vårt første møte i statsråd da jeg ble utnevnt til miljøvernminister i 1974, forteller landsmoderen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MINTES KONGEN: Folk tente lys og la fra seg blomster på Slottsplassen som en siste hilsen etter at kong Olav V døde 17. januar 1991.


- Alltid kloke råd

Brundtland hadde regelmessig møter med kong Olav.

- Jeg hadde vært statsminister i til sammen fem år, og hatt regelmessige møter med kongen, som alltid hadde kloke råd og observasjoner å dele med meg, sier hun til Nettavisen.

Gro Harlem Brundtland var statsminister i tre perioder, først i 1981, så fra 1986 til 1989 og igjen fra 1990 til 1996. Hun var Norges første kvinnelige statsminister, og den første lederen i Arbeiderpartiet fra 1981 til 1992.

Søndag skal det markeres at kongeparet har sittet ved tronen i 25 år, og det er lagt opp et stort program for å hedre kongeparet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!