RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gro betaler operasjonene selv

Foto: SCANPIX (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Gro Harlem Brundtland sier tirsdag kveld at hun vil betale for hofteoperasjonene selv. Les Gros svar her.

I en pressemelding som Brundtland sendte ut tirsdag kveld, sier den tidligere statsministeren:

– Når jeg nå er gjort kjent med de formelle reglene for operasjoner av utenlandsboende, vil jeg ikke la ortopedisk avdeling på Ullevål eller Lovisenberg sykehus belastes med kostnadene ved min behandling.

- Jeg vil undersøke hvilke kostnader som knytter seg til dette slik at disse blir betalt av meg. Så får jeg legge fram saken for franske trygdemyndigheter slik at de kan foreta den riktige totalvurderingen.

Dette skriver Gro

I tilknytning til mine hofteoperasjoner i Norge har jeg tidligere informert pressen om at jeg fortalte legespesialist og Ullevål universitetssykehus at jeg var pensjonist, bosatt i Frankrike og trygdet etter de europeiske reglene. Ved innleggelse oppga jeg bostedsadresse i Nice og viste fram fransk og europeisk trygdekort. Jeg var ikke kjent med noe krav til annen dokumentasjon, og ble heller ikke opplyst eller forespurt om det.

I dag har divisjonsdirektør Olav Røise ved Ullevål universitetssykehus opplyst at han, som daværende sjef for ortopedisk senter på sykehuset, selv tok beslutningen om operasjon og at den skulle belastes avdelingen. Røise forteller at han ved flere anledninger har godkjent operasjoner for andre pasienter i lignende situasjoner, blant annet for innvandrere og utenlandstrygdede.

Jeg setter stor pris på at Røise har redegjort for hva som skjedde i denne saken, og for hans gode hjerte i forhold til meg og andre pasienter. Men jeg har ikke ønsket noen forskjellsbehandling, og heller ikke vært klar over at jeg og andre pasienter har fått noen slik forskjellsbehandling. Når jeg nå er gjort kjent med de formelle reglene for operasjoner av utenlandsboende, vil jeg ikke la ortopedisk avdeling på Ullevål eller Lovisenberg Sykehus belastes med kostnadene ved min behandling.

Jeg vil derfor be om å få en oversikt over kostnadene ved operasjonen på Ullevål universitetssykehus, og ved oppfølgingsoperasjonen på Lovisenberg sykehus. Jeg forstår det slik at det har skjedd en rutinefeil, siden det framgikk av papirene at jeg var bosatt i utlandet uten at dette ble fulgt opp. Jeg vil undersøke hvilke kostnader som knytter seg til dette slik at disse blir betalt av meg. Så får jeg legge fram saken for franske trygdemyndigheter slik at de kan foreta den riktige totalvurderingen.

Når det gjelder hjemflytting til Norge, vil vi først orientere de rette franske og norske myndigheter om dette.

Tok avgjørelsen
Tirsdag skrev Nettavisen at avdelingsdirektør Olav Røise ved Ullevål universitetssykehus besluttet å operere Brundtland til tross for at hun ikke er norsk statsborger og dermed ikke dekket av det norske trygdesystemet. Operasjonen ble gjennomført i februar 2007.

- Denne operasjonen ble godkjent av meg. Dette er ikke noe Harlem Brundtland skal lastes for. Regningen belastes min avdeling, sa ortopedisk sjef ved Ullevål universitetssykehus Olav Røise til NTB.

Skjerper rutinene
Under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sa helseminister Sylvia Brustad at hun nå vil sende brev til helseregionene for å stramme inn på rutinene.

- Det som har skjedd, er ikke i tråd med rutinene. Ved planlagte operasjoner må de korrekte skjemaene fylles ut, eller så må pasientene betale regningen selv.

- Alle skal behandles likt utfra regler om betaling, og jeg er trygg på at også Gro Harlem Brundtland ønsker likhet på dette området, sa hun under pressekonferansen, skriver Aftenposten.

Brustad ville da ikke kommentere hvordan Brundtland skulle gjøre opp.

- Gro vil orientere om det selv i løpet av kort tid, sa helseministeren på den improviserte pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

Slik skjedde det
Brundtland var altså formelt bosatt i Frankrike da operasjonene ble gjennomført. Tidligere i uken ble det kjent at den tidligere statsministeren ikke har betalt skatt de siste årene, på grunn av uklare skatteregler ved flytting til utlandet. Brundtland har nå bestemt seg for å flytte til Norge.

Brundtland har tidligere forklart hva som skjedde da hun brøt reglene i forbindelse med hofteoperasjonen.

"Jeg henvendte meg til en norsk lege og helsestasjon i forbindelse med hofteoperasjonen, og fortalte at jeg var pensjonist bosatt i Frankrike,og trygdet etter de europeiske reglene. Det ble betalt egenandeler for spesialist og røntgenundersøkelse, etc." og "Ved innleggelse på sykehus oppga jeg bostedsadresse i Nice, og viste fram fransk og europeisk trygdekort. Det ble ikke bedt om ytterligere opplysninger" skrev Gro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere