Siden Dag Otto Lauritzen vant «Mesternes mester» i 2009, har det kun stått menn øverst på seierspallen i den populære NRK-serien.

Helt fram til nå. For etter en thrillerfinale mellom turner Espen Jansen og håndballspiller Gro Hammerseng-Edin, var det altså Hammerseng-Edin som, takket være en treffsikker håndballarm, kom først i mål.

- Da jeg skjønte at jeg hadde vunnet ble jeg ble så utrolig glad, og så faller jeg bare tilbake i sanda. Jeg ble nesten litt flau over å ha blitt så glad for å ha knust en krukke i en lek, liksom, sier Hammerseng-Edin og ler.

- Kan være kald og fokusert

Hammerseng-Edin gikk til finalen med fotballspiller Solveig Gulbrandsenog turner Espen Jansen. Gulbrandsen røk først, og Hammerseng-Edin måtte derfor ut i duell med Jansen, som var forhåndsfavoritt blant bettingselskapene.

Håndballspilleren mener begge konkurrentene hennes fortjente å vinne.

- Espen er sterk på så mange områder, i tillegg til at han var stolt og glad over å få vise frem turnidretten. Solveig ville også vært en verdig vinner. Hun har hatt en fantastisk karriere, og som kvinnelig fotballspiller får man ikke like mye oppmerksomhet som for eksempel kvinnelige håndballspillere.

LES OGSÅ: Steffen Iversen trakk seg fra «Mesternes mester»: - Det ble urettferdig å fortsette

- Hvorfor tror du at du, som første kvinne noensinne, greide å ta førsteplassen i Mesternes mester?

- Det tror jeg er litt tilfeldig, men det handlet nok mye om at jeg helt fra starten så for meg at det kunne skje. Jeg visste jo at jeg kunne ryke tidlig og at jeg ikke nødvendigvis var noen vinnerfavoritt, men samtidig så hadde jeg hele tiden troen på at jeg kunne vinne.

Hammerseng-Edin tror samtidig at hun fikk god hjelp i sin mentale styrke.

- Jeg er ikke superutholdende eller veldig sterk, men jeg vet at jeg kan være kald og fokusert, samtidig som jeg greier å sette inn et ekstra gir når det gjelder. Det skal veldig mye til for at jeg blir veldig stressa under en konkurranse, og det er nok en fordel.

LES OGSÅ: Isabel Blanco: - Jeg heier på Gro

Vil inspirere unge jenter

Som første kvinnelige vinner av Mesternes mester, håper Hammerseng- Edin at hun kan være til inspirasjon for unge jenter.

- Det finnes fortsatt en del settinger hvor vi ikke ser så mange kvinner. Et eksempel er den nye NRK-serien «Heimebane», hvor Ane Dahl Torp spiller fotballtrener. Jeg tror mange trenger å se kvinner i disse situasjonene for å kunne se for seg at det er mulig.

I fjor kom snowboardkjører Helen Olafsen på andreplass i Mesternes mester.

Olafsen har siden vært med på «Skal vi danse», og har nå fått jobb i TV 2. Ifølge TV-kanalen har hun blitt «stjerneskuddet alle kanaler ville ha», og hun har en stadig voksende følgerskare på sosiale medier.

- Jeg synes Olafsen er et sunt og godt forbilde for unge jenter. Den du ser på TV-skjermen er den samme som du ser på sosiale medier, og det er fint. Unge jenter trenger forbilder som fokuserer på noe annet enn kropp og utseende, sier håndballspilleren.

- Er du selv bevisst på dette?

- Absolutt. Når man ser toppidrettsutøvere i aksjon på TV-skjermen kan det fort bli fokus på kropp, men du kan styre mye selv i form av hva du legger ut på sosiale medier, for eksempel. Så det er jeg veldig bevisst på.

- Ydmyk og stolt

Etter Mesternes mester sitter Hammerseng-Edin igjen med en god blanding av mestringsfølelse og stolthet over å ha fått til ting hun aldri har gjort før - samt mange nye venner.

- Det aller beste med Mesternes mester var de andre deltakerne, som jeg er så glad for å ha blitt kjent med.

- Du har jo vært med på å vinne både OL- og EM-gull med håndballandslaget, hvordan kan det sammenlignes med en seier i «Mesternes mester»?

- Det er veldig vanskelig å sammenligne, men noen fellesfaktorer finnes jo. Generelt så er det jo slik at når man har jobbet kjempehardt for noe, så får man et kick og en voldsom lykkefølelse når man greier det. Jeg har jo tenkt på dette når det gjelder håndballen også, at vi jubler og feirer at vi har greid å kaste en ball i et mål, liksom. Men det handler jo om å ha satt seg et mål og jobbet hardt mot det, og da blir man veldig glad og stolt over å få det til, sier Hammerseng-Edin.

Samtidig innrømmer hun at hun ble overrasket over at hun ble så glad over seieren i Mesternes mester.

- Men da jeg så på forsamlingen rundt meg, ble jeg bare ydmyk og stolt. For noen rå idrettsutøvere og mennesker!

Se videoer fra denne sesongen: