*Nettavisen* Nyheter.

Gro snakker ut om kreften

9. desember i fjor ringte legen til Gro Harlem Brundtland og sa at hun hadde kreft i livmoren. - Han sa at han var veldig lei for det, sier Gro til TV 2 Nettavisen.

15.10.03 15:15

Den tidligere statsministeren og WHO-sjefen hadde vært til lege i begynnelsen av november fordi hun hadde uregelmessige blødninger.

- Legen tok en biopsiprøve, altså en vevsprøve. Jeg trodde blødningene stammet fra hormonbehandling og fryktet ikke kreft, sier Gro Harlem Brundtland til TV 2 Nettavisen.

Mye bortreist
Legen sa at hvis hun ikke hørte noe fra ham, betydde det at alt var i orden. Siden hun ikke hørte noe og siden hun selv ikke tenkte på at hun kunne ha kreft, ble hun veldig overrasket da legen ringte henne i desember.

- Han sa at han var veldig lei for det, men han hadde forsøkt å få tak i meg i flere uker, og han ville ikke fortelle meg om sykdommen via forværelset, forteller hun.

WHO-sjefen hadde vært så mye bortreist i forbindelse med jobben at legen ikke hadde fått tak i henne.

Ville hjem
Noe av det første hun tenkte på da hun fikk diagnosen, var hvor hun skulle opereres.

- Jeg tenkte at det ville være rart å opereres i et fremmed land. Jeg ønsket å snakke med kolleger, høre norske stemmer. Så ble det til at jeg ble operert på Ullevål sykehus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX POOL

Gro hadde allerede bestilt flybilletter til Norge. Dagen etter at hun fikk kreftdiagnosen, satt hun i Oslo Rådhus og var æresgjest da Jimmy Carter fikk Nobels fredspris.

Kort tid etter ble hun operert. Typisk nok var hun glad for at operasjonen passet godt inn i hennes hektiske program. Hun var jo allerede i Norge for å feire jul, og hun ønsket å bli operert her.

Vellykket opersjon
Legene tok ut en svulst like stort som en hasselnøtt. Ingen i Norge utenom den nærmeste familien og helsepersonellet på Ullevål visste om operasjonen. Tre-fire uker senere var hun tilbake på jobb. Der fortalte hun bare sine nærmeste medarbeidere om sykdommen. Gro var redd for at et fokus på hennes sykdom ville sette verdens helseproblemer i skyggen.

- Vi skulle gjøre en jobb. Dessuten ønsket jeg ikke at folk skulle tro at sykdommen var årsaken til at jeg ikke stilte til en ny periode som WHO-sjef. Den beslutningen ble tatt omtrent fire måneder før jeg ble syk.

I dag er Gro så friskmeldt som en person som har hatt kreft, kan bli.

- Lykkelig krefthistorie
- Jeg trengte heldigvis ikke strålebehandling eller noen etterbehandling. Men det tar minst fem år og noen ganger ti år før en vet med sikkerhet at en er frisk.

Gro er nå i Norge sammen med sin ektemann Arne Olav Brundtland i forbindelse med at hans nye bok «Fortsatt gift med Gro» kommer ut i dag. Boka har hovedfokus på helse, og skildrer både jobb og privatliv.

Det var Arne Olav som først fortalte at hustruen har hatt kreft. Han betegner Gros krefthistorie som lykkelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.