RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grov incestsak avvist i rettssalen

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Samtidig satt det påståtte overgrepsofferet på gangen og strigråt.

(iBergen.no) Den stygge overgrepssaken startet mandag morgen i Bergen tingrett, men ble avvist av dommerne etter halvannen time. Årsaken var en formalitetsfeil fra statsadvokatens side.

- Misbrukt hos oldemor
Mens førstestatsadvokat Walter Wangberg startet rettsforhandlingene med å redegjøre for påtalemyndighetens blemme, satt den fornærmede kvinnen på gangen og ventet på å komme inn og vitne. 22-åringen skulle fortelle om hvordan hennes stefar angivelig skal ha forgrepet seg på henne fra hun var sju til hun var 14 år gammel.

Ifølge tiltalen skal den 47 år gamle mannen ha seksuelt misbrukt stedatteren hjemme i deres egen bolig, og i en periode da familien bodde hos jentas oldemor. Stefaren har ikke erkjent straffskyld etter tiltalen.

Enstemmig avvist
Saken ble politianmeldt i slutten av 2005 og etter ni måneders etterforskning, ble tiltalen mot 47-åringen tatt ut av statsadvokaten høsten 2006. Siden har kvinnen ventet på å forklare seg i retten. Da dagen endelig var kommet, måtte hun reise hjem med uforettet sak.

- Saken blir å avvise. Kjennelsen er enstemmig, sa dommer Svein Opdahl etter at han sammen med meddommerne hadde diskutert den uforutsette utviklingen.

For tiltalen viste seg å inneholde det statsadvokaten betegner som en skrivefeil. Tidsrommet for når de påståtte overgrepene skal ha skjedd, var feilaktig satt til perioden 1995 til 1999, da jenta var 11 til 15 år gammel.

Men påtalemyndigheten hadde hele tiden mente å tiltale mannen for påståtte gjentatte overgrep som skal ha skjedd før jenta fylte ti år. Da må en helt annen lovparagraf benyttes med strafferamme på 21 års fengsel, og bare Riksadvokaten kan ta ut tiltale for slike lovbrudd. At det var statsadvokaten som hadde tatt ut tiltalen, førte til at saken måtte avvises.

Strigråt på gangen
- Dette er veldig uheldig, spesielt for fornærmede. Det er heller ikke i tiltaltes interesse, for saken vil komme opp for retten uansett. Dette er bare en utsettelse av det uunngåelige, sier Walter Wangberg til iBergen.no.

Etter at kjennelsen var falt, satt 22-åringen på gangen og gråt fortvilet, mens bistandsadvokat Beate Hamre forsøkte å trøste etter beste evne.

- Ja, det er synd. Sikkert vanskelig for henne å forstå en slik formalitetsfeil også, sier Wangberg.

Alle dokumentene i saken må nå oversendes Riksadvokaten for en ny gjennomgang. Ventelig vil det taes ut ny tiltale i løpet av januar, og ny rettssak berammes når tingretten har en ledig rettssal. Trolig vil saken være avgjort innen sommeren. 47-åringen risikerer flere års ubetinget fengsel dersom han dømmes etter den nye tiltalen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere