Grov sikkerhetssvikt på Gardermoen

Flyplassdirektør Nic Nilsen ved Oslo Lufthavn lover full gjennomgang av rutinene etter at TV 2 avslørte grov sikkerhetssvikt på Gardermoen.

06.12.04 07:32

TV 2s team ville teste sikkerheten på Oslo Lufthavn Gardermoen, og fikk smuglet inn personer og bagasje inn i avgangshallen uten å gå gjennom sikkerhetskontrollen.

Ifølge TV 2 har den enkle inngangen for potensielle terrorister stått på vidt gap helt siden i sommer.

- Ytterst alvorlig

- Jeg vil ikke si at det har vært mulig å gjøre det siden i sommer. Det som er viktig å få frem at vi ser på denne saken som ytterst alvorlig. Vi er tilfreds med at dette nå er avslørt, slik at vi får anleding til å forbedre det, sier flyplassjef Nic NIlsen til TV 2 Nyhetene.

På spørsmål om hva mer som blir gjort for at passasjerene skal kunne føle seg trygge, svarer Nilsen:

- Vi skal ha en gjennomgang av alle disse passeringspuntkene vi har. Det vi må gjøre i større grad er at ansatte når de skal taksere inn og ut må forbi bemannede punkter.

Høy sikkerhethetsberedskap

Sikkerhetsberedskapen på Oslo Lufthavn Gardermoen er trappet opp etter 11. september 2001.

På tross av at det jobber 450 sikkerhetsvakter på Gardermoen, en flyplass som bruker 200 millioner kroner på sikkerhet hvert år, kom imidlertid TV 2s team seg inn i avgangshallen med potensielt våpenutstyr - uten å gå gjennom sikkerhetskontrollen.

Det gjorde TV2s medarbeidere etter å ha smuglet både ”våpenveske” og medhjelpere inn bakveien, det vil sia via forbudt område på Oslo Lufthavn Gardermoen. Teamet var utstyrt med en kopi av en tysk Walter pistol og to håndgranater. For ikke å skremme noen, men bare avsløre den skandaløst dårlige sikkerheten på flyplassen, ble våpnene byttet ut med en vannpistol og et skjult kamera.

Smuglet inn bakveien

TV 2s medarbeidere innså at det var helt umulig å få med seg våpenkofferten forbi sikkerhetskontrollen, men løste problemet ved å ta en annen inngang – en utgangssluse beregnet på de ansatte. Dørene kan kun åpnes fra innsiden. TV 2-teamet hadde imidlertid allerede sendt noen medarbeidere gjennom sikkerhetskontrollen uten bagasje, og de åpnet enveisslusen fra innsiden.

Overleverte «våpenveske» på innsiden

Etter at veske og medarbeidere var vel fremme i avgangshallen, gikk en reporter gjennom sikkerhetskontrollen.

Deretter ble «utstyret» overlevert ham på innsiden, og reporteren fortsatte – inn på flyet til Berlin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.