*Nettavisen* Nyheter.

Gruer seg til å møte ofrene

Den trikkedrapstiltalte norsksomalieren gruer seg til å møte ofrene når rettssaken mot ham starter tirsdag.

26.04.05 08:28

41-åringen vil selv være til stede under rettssaken i Oslo tingrett.

- Han gruer seg til å bli konfrontert med ofrene og rettsapparatet, sier mannens forsvarer, advokat Heidi Bache Wiig, til TV 2 Nettavisen.

Nekter straffeskyld
Seks dager er satt av til saken, som rystet de fleste 3. august i fjor. 23 år gamle Terje Mjåland ble stukket ned og drept, mens fem andre personer ble knivstukket om bord i 17-trikken ved Bislet i Oslo sentrum.

Rettspsykiatere har konkludert med at den tiltalte 41-åringen var psykotisk da drapet skjedde.

- Han hørte stemmer 24 timer i døgnet på den tiden, ikke bare stemmer men truende stemmer. Han fikk ikke fri et eneste øyeblikk i løpet av døgnet, så han gikk amok til slutt, sier Bache Wiig.

Selv husker ikke norsksomalieren noen ting av det som skjedde på trikken, og kommer derfor til å nekte straffeskyld når rettssaken starter. Han skal likevel forsøke å forklare seg for retten.

- Han husker ikke noe, men det begynner vel å gå opp for han at kan ha gjort det her. Det gjør ham veldig trist og nedfor, sier Bache Wiig.

- Forsvar mot stemmer
41-åringen skal ifølge advokaten ha problemer med å forstå at han kan ha gjort noe så forferdelig.

- Det er på mange måter et sjokk for ham å forholde seg til at han kan ha gjort noe så grusomt. For det han i så fall tror han gjorde, var å forsvare seg mot de stemmene og personene som i hans verden ville angripe ham, og så har det gått utover helt uskyldige mennesker, sier Bache Wiig.

Norsksomalieren husker lite fra sommeren i fjor, både fra tiden før og like etter drapet. Etter å ha vært innlagt på til psykiatrisk behandling på Ullevål Universitetssykehus, ble han skrevet ut bare få dager før drapet fant sted.

- Han husker lite fra de dagene, men han husker at han ble jaget bort fra Tøyenparken, der han forsøkte å sove om dagen. Det andre han husker er da han ble pågrepet av politiet, sier Bache Wiig.

Den tiltalte mannen ble pågrepet utenfor en moske i Oslo dagen etter trikkedrapet.

Krever tvangsinnleggelse
Siden pågripelsen har 41-åringen vært varetektsfengslet ved Dikemark sykehus, hvor han får behandling.

- Han får medisiner som holder symptomene i sjakk, så i så måte har han det nå mye bedre. Han forsøker å trene, går turer og prøver å få dagene til å gå, sier advokaten til TV 2 Nettavisen.

Han har også jevnlige samtaler med psykiatere og psykologer.

På grunn av at norsksomalieren har konkludert med at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, vil statsadvokaten legge ned påstand om at han overføres til tvungen psykisk helsevern på ubestemt tid.

- Innleggelse er en helt naturlig dom, siden de sakkyndige har kommet fram til at han var psykotisk. Men spørsmålet er om vanlig tvangsinnleggelse, etter lov om psykisk helsevern, er tilstrekkelig, sier Bache Wiig.

- Lite gjennomtenkte svar
Hun presiserer at retten må ta hensyn til at 41-åringen har diagnosen psykotisk.

- En kan ikke se på svarene som om det kommer fra en frisk person, og at dette kan føre til ugjennomtenkte svar, sier advokaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.