*Nettavisen* Nyheter.

Gruppevoldtekten: -70 prosent tygger khat

Somalieren som er tiltalt for gruppevoldtekt avslørte for åpen rett at han er en av de største khat-importørene.

10.01.08 09:20

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Onsdag fortsatte den omfattende voldtektssaken i Oslo tingrett, der fem somaliske menn sitter på tiltalebenken.

Fire av mennene er tiltalt for å ha voldtatt en 20 år gammel kvinne i en leilighet på Sinsen i Oslo, mens femtemann er tiltalt for fysisk å ha holdt henne tilbake.

- Blir glad og prater
Ifølge tiltalen skal kvinnen ha blitt neddopet og dermed ute av stand til å motsette seg voldtektene. Derfor er alkoholbruk, hasjbruk og khat-tygging et sentralt tema når de tiltalte forklarer seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Foto: Scanpix)

Da den andre tiltalte entret vitneboksen onsdag, var dommeren særlig opptatt av å få vite mer om det narkotiske stoffet khat, som er forbudt i Norge. Tiltalte, en 45 år gammel mann, snakket villig om sin erfaring med rusmiddelet.

- 70 prosent av somalierne tygger khat, hevdet mannen, og viste til det somaliske miljøet i Oslo.

- Men hvilken virkning har khat? spurte dommeren.

- Man blir glad og prater mye. Det er det eneste. Og så blir man våken lenge, sa 45-åringen, og la til:

- Når folk har tygget khat, så snakker folk sammen. Det er da folk snakker mest sammen, sa han.

- Blant destørste på khat
Mannen fortalte for åpen rett at han er en av de største importørene av khat i det somaliske miljøet.

- Jeg er meget kjent i det somaliske miljøet i forhold til dette med khat. Jeg er en av de mest kjente i forhold til det å innføre khat, sa 45-åringen.

Han sa at han blant annet skaffer khat til flere somaliske klubber, men også til mange privatpersoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg levere både til kvinner og menn, og jeg har faktisk kontakt med mange kvinner. Kvinner tilkaller meg og liker meg, sa mannen.

- Nøytraliserer alkohol
Han fortalte videre at det er to grupper somaliere her i landet.

- Du har to grupper somaliere. Noen er religiøse og går med slør, men de kjenner jeg ikke og har ikke kontakt med. De jeg kjenner er den gruppen somaliere som nyter alkohol og tygger khat. Det er en del somaliere av begge kjønn i denne gruppen der, sa han.

Mannen hevdet også at alkohol nøytraliserer khat-virkningen - og omvendt.

I retten fortalte han dessuten at han først trodde det var på grunn av sin khat-virksomhet at han og en av de andre tiltalte i saken ble pågrepet utenfor fornærmedes leilighet kvelden etter den omstridte natta på Sinsen i januar i fjor.

- De satte håndjern på oss og satt oss inn i bilen. Vi satt i politibilen en stund og var usikre på hvorfor vi ble pågrepet. Vi trodde det var på grunn av khaten, for jeg har overnattet mer enn ti netter på glattcelle før på grunn av khat. To ganger fikk jeg førerkortet inndratt, fortalte 45-åringen.

- Hun tok initiativet
Ingen av de fem tiltalte mennene i voldtektssaken erkjente straffskyld da rettssaken mot dem startet tirsdag. Tre av dem har imidlertid ifølge statsadvokaten erkjent at de hadde seksuell omgang med kvinnen, mens en av dem skal ha erkjent å ha hatt annen seksuell omgang med henne.

Ifølge tiltalen skal mennene ha revet av henne klær, slått henne i hodet, revet henne i håret og holdt henne fast mens de skal ha voldtatt henne etter tur.

De somaliske mennene hevder at den seksuelle omgangen var frivillig fra kvinnens side. De nekter også for at hun ble neddopet, men to av dem har fortalt at hun tygget khat og drakk noe alkohol den aktuelle kvelden og natta da voldtektene skal ha funnet sted.

- Hvem tok initiativet til sex? ble den 45 år gamle tiltalte mannen spurt i retten.

- 70 prosent av det var fra hennes side. Hun tok på meg, vi flørtet og vi kysset, sa han.

Han sa også at han tok på brystene hennes i stua før de hadde seksuell omgang på soverommet.

Det er satt av ti dager til rettssaken i Oslo tingrett. Senere denne uka skal den fornærmede kvinnen forklare seg i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.