RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gryende asylopprør i Arbeiderpartiet

Et asylopprør er i gjære i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte neste helg. Fredag gikk Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag, ut og krevde en nyorientering av asylpolitikken i partiet. Bildet er fra Ap-landsmøtet i april 2013.
Et asylopprør er i gjære i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte neste helg. Fredag gikk Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag, ut og krevde en nyorientering av asylpolitikken i partiet. Bildet er fra Ap-landsmøtet i april 2013. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Et asylopprør brygger i Arbeiderpartiet før landsmøtet neste helg. Flere i partiet ønsker at Norge tar et større ansvar i asylpolitikken.

Det var i Adresseavisen fredag at fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, gikk ut og krevde en nyorientering i asylpolitikken for Ap.

Nå får Sandvik støtte i partiet for sitt ønske om en mindre streng politikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik.

– 50 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Norge må også bidra, sier fylkestingskandidat Rasmus Laupsa Rasmussen i Hordaland til Adresseavisen.

Bakgrunnen for kravet fra Sandvik er avtalen KrF og Venstre fikk for asylbarna. Men Sandvik vektla også at Høyesterett i januar konkluderte med at barns beste skal veie særdeles tungt i asylsaker. Sandvik oppfordret den nye partiledelsen, Jonas Gahr Støre, Trond Giske og Hadia Tajik om å ta tak i dette, og få en ny politikk på feltet.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Hadia Tajik, Trond Giske og Jonas Gahr Støre.

Hordland og Troms enige med Sør-Trøndelag

Fylkesleder i Troms, Cecilie Terese Myrseth, er tydelig på at hun støtter Sandvik.

– Vi er på linje i dette spørsmålet. Vi hadde en debatt for to år siden, og jeg regner med at vi får en debatt nå også. Jeg tror det er et stort engasjement i landsmøtet for denne saken, sier Myrseth.

– Hordaland er helt enig med Sandvik. Vi har lenge arbeidet for en endring av politikken på dette feltet. Barns beste må vektlegges på en helt annen måte. Samtidig har vi vedtatt å ta imot 5.000 syriske flyktninger og 3.000 kvoteflyktninger, sier Laupsa Rasmussen.

Fakta: Den nye asylavtalen

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Barn som er uttransportert mellom 1. juli 2014 og 18. mars 2015 – datoen for instruks som sikrer at lengeværende barn får ny vurdering – og som har oppholdt seg i Norge i mer enn fire år, skal få sine saker behandlet på nytt. Dette gjelder dem som ikke har fått prøvd sin sak etter de nye reglene fra desember 2014.
  • Utlendingsnemnda (UNE) skal sammen med frivillige organisasjoner forsøke å ta direkte kontakt med de familiene det gjelder.
  • Internering av barn skal bare skje i forbindelse med tvangsretur eller etter andre hjemler i utlendingsloven. Politiets utlendingsenhet (PU) skal unngå i det lengste at barn oppholder seg på utlendingsinternatet.
  • Utlendingsloven endres for å forhindre gjentatt familieinnvandring basert på flerkoneri.
  • Utlendingsdirektoratet får midler for vurdering av beskyttelsesbehovet i saker der grunnlaget for opphold kan ha falt bort som følge av politiske, sosiale eller humanitære forbedringer i hjemlandet.
  • Flyktninger som drar på besøk til hjemlandet, kan få tilbakekalt oppholdstillatelsen.
  • Les mer på regjeringen.no

Støre: - Sender uklare signaler om asylpolitikken 

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre gjestet NRKs Dagsnytt 18 torsdag, etter at den nye asylavtalen ble klar.

Han mener det er uheldig at regjeringen sender signaler i to ulike retninger.

– Måten vi kommuniserer på om asylpolitikken, legges merke til i verden. Jeg husker selv da jeg var utenriksminister at når det var uklarhet, så fikk det betydning for hvordan folk så på det å reise til Norge, sa Støre.

Han ga også uttrykk for at Arbeiderpartiet er enige i mye - både oppmykingen og innstrammingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere