RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gunvor (84) må reise 340 km. for å veksle 1000-lappene

Foto: Ragnhild Enoksen (Nordlys)
Sist oppdatert:
Gunvor Snerten på 84 år må reise med buss fra Nordreisa til Alta eller Tromsø for å veksle inn 1000-lappene sine som snart går ut på dato.

Fra 1. november er ikke 1000-kroners sedler med Christian Magnus Falsen gyldig betalingsmiddel mer. De må veksles inn i likhet med 50-kronesedler med portrett av Aasmund O. Vinje, 100-kronesedler med Camilla Collett og 500-kronesedler med Edvard Grieg.

Aldri plastkort
- Jeg har aldri vendt med til å betale med et plastkort, og jeg bruker heller ikke nettbank. Jeg har jo verken datamaskin eller mobiltelefon, sier den blide damen til Nordlys.

Hun forteller at inntil ganske nylig syklet hun rundt til Nord-Troms kraftlag, Avfallsservice, kommunen og alle andre som sendte regninger til henne. Hun kom med kontanter for å gjøre opp for seg.

Når hun skal betale noe til kreditorer utenfor Storslett og Sørkjosen, bruker hun Posten.

- Jeg opprettet konto i Postbanken da jeg fikk min første jobb. Den gang var det ei rød bankbok som jeg brukte for å spare penger. Da de begynte med postgiro og bankgiro, fikk jeg brukskonto i Postbanken. De siste årene har jeg brukt post i butikk til å utføre banktjenester, sier hun.

For noen dager siden fortalte en nabo henne om alle sedlene som blir verdiløse snart. Da tok hun kontantbeholdningen sin med til Jokerbutikken i Sørkjosen for å veksle dem inn i nye sedler eller sette dem inn på konto. Men det kunne de ikke gjøre. Bunken med 1000-lapper var for stor.

Les flere saker i Nettavisen her:

Gamle sedler
- De sa jeg at jeg måtte dra til nærmeste postkontor, som er i Alta eller Tromsø, for å få utført en slik tjeneste. Og de som sa at post i butikk skal være like bra som de postkontorene de la ned her i Nordreisa, sier hun.

Når hun ble avvist hos Joker, dro hun til Sparebank1 på Storslett. Der sa de at hun måtte opprette konto hos dem for å sette pengene inn. Veksle kunne de ikke gjøre.

- Jeg vil ikke gi dem bryet med å opprette ny konto bare for at jeg skal få nytte av disse pengene. Da tar jeg heller bussen til Alta eller Tromsø, sier 84-åringen.

Til Tromsø er det 230 kilometer i buss. Til Alta 170 kilometer. Tur retur altså 460 eller 340 kilometer.

Daglig leder ved Joker Sørkjosen, Einar Iversen, sier at de har en maskin som tar inn kontanter. Den er ikke tilpasset sedlene som Snerten kom med.

- Jeg kunne ha hjulpet henne om det var en tusenlapp eller to, men hun hadde mer enn det, sier han.

Lang busstur
Norges Bank ber folk om å henvende seg til sin bankforbindelse for å løse inn sedler og mynter. Gunvor Snerten sier at Posten er hennes bankforbindelse. Da må de gjøre som Norges Bank sier uten å tvinge et eldre menneske til å reise i dagevis, mener hun.

Selv om hun kan ta buss til Tromsø om morgenen og komme tilbake til Storslett samme dag, sier hun at hun er avhengig av overnatting uansett hvor hun velger å sette inn pengene.

- Jeg har ikke rygg til å dra til byen og tilbake på samme dag. Bussen til Alta går seint på kvelden med retur neste dag, sier hun.

Karin Brattli i NOKAS sier at enhver kan velge om de vil sette sedler som blir ugyldige inn på konto, eller om de vil veksle dem inn i nye kontanter.

- Om de vil ha kontanter, er de avhengige av at banken de går til har en beholdning som er stor nok til å veksle inn de pengene de kommer med, sier Brattli.

Les flere saker hos Nordlys her.

Mest lest akkurat nå:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere