*Nettavisen* Nyheter.

Gutt E.coli-smittet

En gutt fra Gran på Hadeland er smittet av E.coli-bakterien.

10.04.06 12:47

Gutten kan være den 19. personen som får påvist den farlige varianten av E.coli.

- Jeg kan bekrefte at det er et barn har fått påvist E.coli-bakterien. Bakterien ble påvist torsdag i forrige uke, men vi vet foreløpig ikke hvilken variant av bakterien dette er, sier kommunelegen i Gran, Saimah Ahmad, til TV 2 Nettavisen.

Folkehelseinstituttet er varslet om funnet, men de opplyser at det er for tidlig å si om barnet er smittet av den farligste bakterietypen. Det finnes nemlig noen typer av bakterien som ikke er like farlige.

- Foreløpig er ikke dette noe vi har knyttet til selve utbruddet. Det er foreløpig ikke påvist den bakterien som de andre barna har hatt, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Nasjonalt folkehelseinstitutt til TV 2 Nettavisen.

- Ikke alvorlig syk
Ifølge avisen Hadeland bor barnet i Gran kommune på Hadeland, og går i en barnehage på Jaren. Både foreldre og foresatte skal ha blitt informert om saken.

Prøvene som er tatt av gutten, er nå sendt til Folkehelseinstituttet for videre undersøkelser.

- Det kan ta en del dager før vi vet hvilken type bakterie dette er snakk om. Vi må sammenligne prøvene med de andre bakteriene som barna har hatt, sier Aavitsland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

Både Aavitsland og kommunelgen presiserer at gutten ikke er alvorlig syk.

- Tilstanden til barnet er stabilt. Barnet er ikke innlagt på sykehus, men er hjemme og blir fulgt nøye opp av lege, sier kommunelege Ahmad.

Ukjent smittekilde
Kommunelegen varslet umiddelbart Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Fylkeslegen da bakterien ble påvist i forrige uke.

- Barnet hadde diaré og foreldrene tok kontakt med fastlegen. Det ble tatt prøver og så ble bakterien påvist, sier Ahmad.

Kommunelegen opplyser at barnet vil holde seg hjemme fra barnehagen helt til det er friskt.

- Det er tatt alle forholdsregler med tanke på at det kan være den farlige bakterietypen, sier Ahmad.

Smittekilden er derimot ikke funnet.

- Mattilsynet jobber med å spore opp smittekilden. Per dags dato kan jeg ikke si noe med sikkerhet hva det kan være, sier Ahmad.

Stabilt for 3-åring
Søndag skrev TV 2 Nettavisen om nok et mulig E.coli-tilfelle, etter at en jente under 10 år ble innlagt på sykehus i Hordaland med nyresykdommen HUS.

Folkehelsa mistenker at også hun er smittet av E.coli, men på lik linje med saken fra Hadeland vil ikke svar på prøvene være klare før om noen dager.

Ifølge en pressemelding fra Helse Bergen mandag formiddag er jenta 3 år gammel, og ble innlagt fredag ved Haukeland Universitetssjukehus med Hemolytisk Uremisk Syndrom (HUS). Tilstanden til jenta er fremdeles stabil og hun får dialysebehandling.

Fra før av har 15 barn og to voksne fått påvist den farlige bakterien.

Ifølge Mattilsynet så er det Gildes morrpølse som er smittekilden. De utelukker ikke at flere blir smittet siden pølsene først ble trukket fra markedet 22. mars.

Annonsebilag