*Nettavisen* Nyheter.

«Guttekvinnen» kom med bamse

Barbora Skrlova (33) møtte politiet i Tsjekkia med et norsk tegneserieblad og en bamse i hånda. Nå settes hun i varetekt.

10.01.08 13:50

OSLO/BRNO (iOslo.no) Ved 12-tiden i dag ble det klart at den mystiske «guttekvinnen» Barbora Skrlova blir satt i varetekt i Tsjekkia, ifølge den tsjekkiske avisen Novinky.

Hennes advokat Jan Vávra ville stille kausjon slik at 33-åringen kunne løslates, men dette ble avvist av dommer Tomas Kurfirt, som avhørte kvinnen i byen Brno.

På flukt i halvannet år
Dommeren oppga ingen konkret grunn til at Skrlova skal sitte i varetekt, men ifølge Novinky er årsaken trolig at tsjekkiske myndigheter er redd hun skal rømme igjen, slik hun har gjort det siste halvannet året. Ifølge avisen risikerer nå 33-åringen fengsel for å ha utgitt seg for å være den 13 år gamle jenta «Anna» i Tsjekkia.

Den 33 år gamle kvinnen kobles til en grufull barnemishandlingssak, som ble rullet opp i Tsjekkia i mai i fjor, da en åtte år gammel gutt ble funnet sterkt mishandlet.

Tsjekkisk politi har opplyst til iOslo.no at de er usikre på om Barbora Skrlova er et offer i saken, et vitne eller om hun kan ha spilt en rolle som medvirker.

Under rettsmøtet skal ikke 33-åringen ha forklart hvem i Norge hun har samarbeidet med, men det er klart at hun har fått hjelp både av en tsjekkisk familie som bosatt seg på Nesodden, og et tsjekkisk søskenpar som kjørte fra Tsjekkia til Oslo for å hente henne. De to ble pågrepet sammen Skrlova i Tromsø.

Lot som hun var gutten Adam
Den 33 år gamle kvinnen spilte i flere måneder rollen som den 13 år gamle gutten «Adam», som bodde på Nesodden og gikk i sjuendeklasse på Marienlyst skole i Oslo. Også i Tsjekkia og i Danmark har hun spilt barn - da en 13 år gammel jente som hun kalte «Anna» og «Annicka».

Det er en enorm interesse rundt saken i Tsjekkia, og det er et svært presseoppbud utenfor politihuset hvor 33-åringen ble avhørt. Den siste utviklingen i saken er nå den største nyhetssaken i tsjekkiske medier. En rekke tsjekkiske journalister er nå også i Oslo for å dekke saken.

Ingen vet sikkert hvorfor Skrlova i halvannet år har vært på flukt fra tsjekkiske myndigheter, under dekke av å være barn, både i Danmark og Norge.

I rettsmøtet ble det også klart at Skrlova nå skal undersøkes av psykiatere, for å undersøke om hun virkelig tror at hun er et barn. Ifølge Novinky var hennes psykiske helsetilstand dårlig, noe som gjør at flere avhør vil være uaktuelt den nærmeste tiden.

Framtidig sektleder?
Som iOslo.no skrev tidligere i dag kan årsaken til at hun opptrådte som barn være at hun har vært tiltenkt en rolle som leder av sekten «The Grail Movement» (Hnuti Gralu). Barboras far skal være en ledende skikkelse i denne sekten, som altså kan ha stått bak mishandlingen av den åtte år gamle gutten.

Flere andre personer som skal ha deltatt i mishandlingen av gutten har lenge sittet fengslet i Tsjekkia.

Det har også vært spekulert i tsjekkisk presse om barnemishandlingssaken og nettverket av personer i Tsjekkia kan være en del av et større barneporno-nettverk.

Les flere saker fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.