RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Guttemat på grillen

Sist oppdatert:
Nå er grillsesongen her! Få de beste grilltipsene selv gutta kan klare.

(SIDE2): Grillsesongen er offisielt i gang! Opplysningkontoret for kjøtt inviterte torsdag til grilling på toppen av Folketeaterbygningen på Youngstorvet i Oslo.

- Det viktigste er å tenke enkelt, men allikevel smakfullt, sier Bjørn Tore Teigen. Han er Matprats egen kokk og mener gutter er enkle når det kommer til grillmat.

-Vi steker som regel pølser, flintsteik eller koteletter, men det er helt ok så lenge man gjør det riktig, legger han til.

Overrask i kveld: Søk i 2538 oppskrifter her

Flintsteik er godkjent

Stek gjerne en flintsteik, kjøpe en god ferdigsaus, en god ferdigsalat og huske å marinere kjøttet. Marinaden skal legges på når det bare er 10 minutter igjen av steketiden ellers svir kjøttet seg.

- Selv om ferdiglaget ofte er det beste for gutta er det noen ting som er så enkelt at man bør gjøre det selv. Lag en egenkomponert marinade som du smaker deg frem til selv, er hans tips. Har du i tillegg et godt stykke kjøtt, et steketermometer og god drikke til, blir det fort suksess, sier han.

Sunnere grilling

Jeanette Roede er enig i at enkelt kan være bra. Særlig når man griller.

- Når det er fint vær vil nordmenn gjerne grille hver dag, sier Jeanette Roede. Grillundersøkelsen for 2004/2005 viser at hun har rett. Hele 8 av 10 nordmenn grillet nemlig utendørs i 2004, og fem av ti gjorde dette ni ganger eller mer.

Jeanette Roede mener det er lett å lage sunn mat på grillen. Det viktigste er at tilbehøret er magert. Ellers kan du steke all slags kjøtt. Men skjær gjerne av den verste fettranden etter at du har stekt kjøttet.

-Bytt ut majones og rømme med magrere alternativer som for eksempel kesam og yoghurt, og tenk utradisjonelt når du skal lage tilbehør. Bruk kapers, rødløk, soltørkede tomater, oljer, pesto, oliven og tapenade.

Drikk riktig

Godt drikke til grillmaten kan være både rødvin, hvitvin, øl og alkoholfritt.

- Tenk friskt og fruktig sier Ole Martin Alfsen fra Gastronomisk institutt. Han har lang fartstid både som kokk og vinkelner fra den anerkjente Oslorestauranten Palace Grill. Av øl kan jeg anbefale hveteøl og av vin bør man drikke noe som ikke er for tørt.

Det er viktig med en god sødme fordi grillmat ofte er karamellisert når det stekes, og maten blir da søt. En fruktigere vin enn du ellers drikker er derfor å anbefale. Av alkoholfritt er eplemost et supert alternativ, sier han.

De beste grilltipsene

  • Rengjør risten på grillen
  • Pass på at grillen er skikkelig skrudd sammen
  • Bruk avispapir til å få fyr på grillkullet. Tennvæske setter dårlig smak på kjøttet.
  • Bruk gode marinader slik at kjøttet ikke blir tørt. Påfør marinaden bare noen minutter før kjøttet er ferdigstekt.
  • Server kjøttet med en gang så slipper det å bli tørt
  • Stek kjøttet med fett slik at dette setter smak på kjøttet.
  • Lag enkelt, smakfullt og sunt tilbehør
  • Grill grønnsaker i folie. Pass på at grønnsakene har omtrent samme steketid
  • Kjøp deg et steketermometer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere