RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Gutten» nektet å ha gym

Sist oppdatert:
I flere måneder gikk den mystiske kvinnen (33) i sjuendeklasse på en skole i Oslo.

(iOslo.no) Den 13 år gamle tsjekkiske gutten som startet på Marienlyst skole i september i fjor forsvant 16. desember. Først fredag etter nyttår dukket «han» opp igjen, denne gangen i Tromsø.

Men under mystiske omstendigheter var nå gutten blitt en kvinne på 33 år - som også var fra Tsjekkia.

Sjokkert rektor
Rektor Ingjerd Eriksen på Marienlyst skole i Oslo er fortsatt i sjokk etter at politiet i dag gikk ut med detaljene rundt identitetstyveriet. Kvinnen har gitt seg ut for å være sønn av en tsjekkisk mann, som selv også har bekreftet at kvinnen er hans sønn. Foreløpig er det bare to personer som kjenner motivet bak forbrytelsen, nemlig kvinnen og den tsjekkiske faren. De er begge nå siktet for falsk forklaring i saken.

- Gutten kom til oss i september, og har fått det samme tilbudet alle fremmedspråklige elever som kommer til Norge får, ti måneder skolegang, sier rektoren til iOslo.no.

Selv om flere ansatte stusset ved utseendet til gutten, ble hans identitet aldri trukket i tvil. Hans far og mor hadde presentert ham som sin sønn, og hadde også vist fram guttens pass.

- Hvordan går det an å bli lurt til å tro at en 33 år gammel kvinne er en 13 år gammel gutt?

- Det er ikke alltid så lett å se forskjell. En gutt på 13 har ikke skjeggvekst, og denne gutten var også barbert på hodet, sier Eriksen.

Nektet å ha gym
Det var likevel et par merkelige ting rundt gutten, som man stusset over på skolen.

- Han ville ikke bli tatt bilde av, og han ville heller ikke ha gym. Vi etterkom familiens ønske om det, sier hun.

Ifølge rektoren ble barnet henvist til Psykiatrisk-psykologisk tjeneste og barne- og ungdomspsykiatrisk tjeneste hele veien fra han kom til skolen i september til han forsvant i desember. Den «ekte» 13-åringen bor i Tsjekkia og går på en spesialskole. Han har enkelte autistiske trekk som 33-åringen også ble tilbudt behandling for i Norge. Faren ga hele veien sin velsignelse.

- Vi samarbeidet med faren, og han har også vært samarbeidsvillig. På meg virket han som en hyggelig og sjarmerende mann, sier rektoren.

- Føler du deg lurt?

- Jeg er glad for at han er funnet, uansett om han er en gutt eller jente. Spesielt glade er vi for at gutten i passet lever og har det bra i Tsjekkia, sier hun.

- Du sier fortsatt «han»?

- Jeg sier «han» hele tiden, jeg tror kanskje jeg vil fortsette med det, sier Eriksen.

Tok ferge sammen med kvinnen
Tina Haugstad Johannessen (17) fra Nesodden så den mystiske personen på Nesoddbåten og på Nesodden flere ganger. Hele høsten tok personen båten inn til Oslo på morgenen. Hun forteller at alle vennene hennes undret seg over hvem denne personen på båten var.

- Alle kjenner alle på Nesodden, men ingen visste hvem dette var. Vi diskuterte om det var en gutt eller jente, men jeg trodde det var en jente, fordi personen hadde veldig feminine trekk. Vi snakket om personen nesten hver dag, forteller hun til iOslo.no.

Personen var alltid alene. Flere kvelder så hun også personen stå på skateboard på Nesodden.

- Hun skatet alltid på en mørk veistrekning. Det var gatelys rett ved siden av, men hun skatet alltid i mørket, sier Haugstad Johannessen.

- Etterlignet gutt
- Så det ut som hun øvet seg på å skate?

- Jeg vet ikke. Hun skatet aldri på fortauet eller noe. Bare på en rett veistrekning, forteller hun.

Til tross for at Haugstad Johannessen mente personen var en kvinne, tror hun at hun bevisst forsøkte å oppføre seg som en gutt.

- Hun gikk rart. På en måte prøvde hun å gå som en gutt. Hun slengte med armene, og gikk i saggebukser, forteller hun.

De to gikk også på trikken sammen, men Haugstad Johannessen gikk av før den mystiske kvinnen, og hun så derfor ikke hvor hun gikk av.

Trolig var det på Marienlyst, hvor hun var elev.

Les flere saker fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere