Gå til sidens hovedinnhold

Gutter kan slippe fengsel etter gruppevoldtekt

I mars i fjor voldtok to ungdommer en yngre skolekamerat. Nå skal Høyesterett avgjøre om de slipper å gå i fengsel.

Høyesterett skal avgjøre om såkalt ungdomsstraff utenfor fengselet kan brukes i saker som omhandler grove seksualforbrytelser, når de denne uken behandler to saker fra Rogaland, skriver Stavanger Aftenblad.

Den første saken dreier seg om to gutter som voldtok en jevnaldrende skolekamerat. Den andre om en gutt som forgrep seg seksuelt på et barn under 10 år. Alle var 15-16 år gamle på gjerningstidspunktet.

I Gulating lagmannsrett ble de to guttene begge dømt til fire års fengsel, to av årene betinget. I tingretten ble reaksjonen ungdomsstraff.

Den unge mannen som forgrep seg mot ei jente under 10 år, ble dømt til tre og et halvt års både i Jæren tingrett og i Gulating lagmannsrett. To år og ti måneder ble gjort betinget.

– Det sakene i realiteten dreier seg om er å slå fast den øvre grense for når barn – personer som var under 18 år på gjerningstidspunktet – unngår fengsel. Norge er folkerettslig forpliktet etter FNs barnekonvensjon til ikke å fengsle barn hvis ikke dette er siste utvei og da for et kortest mulig tidsrom, sier advokat Odd Rune Torstrup, som forsvarer to av de unge mennene.

Statsadvokat Henriette Kvinnsland mener forbrytelsen de to gjorde seg skyldige i, er for grov til en reaksjon i frihet.

– I et tilfelle som dette, med alvorlige seksuelle overgrep begått mot et barn på 14 år, er fengsel riktig reaksjon, sier hun. (©NTB)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping