*Nettavisen* Nyheter.

H1N1 kan være påvist i Norge

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Et tilfelle av Influensa A er påvist ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

03.05.09 21:14

Det er derimot ikke bekreftet at dette dreier seg om H1N1, den såkalte svineinfluensaen som har spredt seg i Mexico.

- De foreløpige prøveresultatene viser at det er Influensa A, men det er ikke nødvendigvis den samme typen influensa som har spredt seg i Mexico, sier direktør ved sykehuset, Gunnar Bovim til Nettavisen.

Prøven blir nå analysert, og det endelige resultatet foreligger i morgen ettermiddag, melder NRK.

Har vært i Mexico
Den smittede er en kvinne i slutten av 20-årene. Forrige uke kom hun hjem fra en rundreise, der hun blant annet besøkte Mexico, og begynte å føle seg syk etter noen dager. Sykehuset opplyser at kvinnen ikke har hatt et dramatisk sykdomsbilde, og at hun ikke oppsøkte lege før torsdag.

- For tidlig
Overlege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen sier han er kjent med tilfellet ved St. Olavs Hospital i Trondheim, men understreker at det er for tidlig å bekrefte hvorvidt det dreier seg om H1N1-viruset.

- Vi hadde to påviste influensa A i går som vi avkreftet var svineinfluensa. Så langt er det ikke noe mer enn det de har påvist i Trondheim. Den prøven skal bli vidersendt til oss, så vil vi kunne si noe mer om den i morgen klokken 20.30, sier Iversen til Nettavisen.

Influensa A er en overgruppe, mens svineinfluensa (H1N1) og vanlig influensa er såkalte undergrupper.

Nedjustert antall smittetilfeller
Samtidig har meksikanske myndigheter nedjustert tallene på smittetilfeller og virusrelaterte dødsfall i landet. Av 908 mistenkte tilfeller var kun 397 personer bekreftet smittet med H1N1-viruset. 16 personer har dødd av viruset i Mexico, skriver New York Times.

Mexico har tidligere operert med 2500 mistenkte smittetilfeller.

- De begynner å få mer konkrete opplysninger, og vi har tidligere sagt at mange av de tilfellene i Mexico sannsynligvis var noe annet, sier Iversen.

Folkehelseinstituttet legger ut informasjon om eventuelle smittetilfeller i Norge på sine nettsider daglig. Nye resultater vil bli lagt ut ved 20.30-tiden hver kveld.

Viruset er nå påvist i 16 land, deriblant de europeiske landene Storbritannia, Spania, Nederland, Sveits, Danmark, Østerrike, Italia og Frankrike. Verdens helseorganisasjon (WHO) har hevet pandemialarmen til nest høyeste nivå, som er fase fem.

Hovedfaser i en pandemi

1. Ingen nye virus
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. En influensavirussubtype som kan forårsake infeksjon hos menneske kan være til stede hos dyr. I så fall anses risikoen for smitte til mennesker som lav.

2. Nytt virus hos dyr
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. Imidlertid sirkulerer det dyreinfluensavirus som utgjør en reell risiko for sykdom hos mennesker. Pandemisk årvåkenhetsperiode

3. Smitte til menneske(r)
Sykdom hos menneske med ny subtype, men ingen spredning mellom mennesker, eller sjeldne tilfeller av smitte til nærkontakter.

4. Begrenset smitte mellom mennesker
Små klynger med begrenset spredning mellom mennesker, men geografisk begrenset, noe som antyder at viruset ikke er godt tilpasset mennesker.

5. Økende, men ikke svært smittsomt
Større klynger av personer med infeksjon, men fortsatt geografisk begrenset, noe som antyder at viruset er i ferd med å tilpasse seg mennesker, men fortsatt ikke smitter lett mellom mennesker (betydelig pandemirisiko).

6. Pandemi
Økende og vedvarende smitte i den generelle befolkningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.