*Nettavisen* Nyheter.

Haakons geografi-blemme

Foto: (Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX POOL)

I sin tale til det portugisiske presidentparet under gallamiddagen på Slottet viste kronprinsregenten at geografi slett ikke er hans sterkeste side.

04.02.04 06:50

Portugals president Jorge Sampaio og hans kone Maria José Ritta ankom Norge tirsdag morgen. I sin fars sykefravær var det kronprins Haakon som tok imot presidentparet.

- Ved Middelhavet
Tirsdag kveld var 220 gjester invitert til gallamiddag på Slottet. I sin velkomsttale startet kronprinsregenten bra:

«Det er en glede å kunne ønske dere begge hjertelig velkommen til Norge. Vi har lenge gledet oss til dette statsbesøket, og vi setter stor pris på å ha dere som våre gjester.»

Men så begynte kronprinsregenten å rote:

«Norge og Portugal ligger i hver sin ytterkant av Europa. Dere er plassert ved Middelhavets varme strender. Vi holder til så langt nord det går an. Våre to land har likevel mange felles trekk.»

Mye tyder altså på at det er lenge siden kronprins Haakon har studert Europa-kartet. Portugal ligger slett ikke ved Middelhavet, men har en lang kystlinje ut mot Atlanterhavet.

I talen tok kronprinsregenten også opp det gode forholdet mellom Portugal og Norge, han nevnte landenes felles trekk, blant annet kystkulturen og maritime interesser og han ønsket landet lykke til som vertskap under EM i fotball, som Norge dessverre ikke klarte å kvalifisere seg til.

Les hele talen her

Ikke på jobb
Med kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Astrid fraværende, var det en noe amputert kongelig prosesjon som gikk til bords til gallamiddagen.

Dronning Sonja ledsaget Portugals president Jorge Sampaio til bords. Bak fulgte kronprins Haakon med fru Maria José Ritta ved sin side, og bakerst gikk prinsesse Märtha Louise alene.

Ari Behn har som kjent ingen offisiell plass i kongehuset. Han gikk derfor til bords før den kongelige prosesjonen, ledsaget av kronprinsens adjutant Anders Flågen, melder NTB.

De kongelige var i anledning statsbesøket dekorert med Portgals høyeste utmerkelse - Dom Enrique-ordenen- oppkalt etter Henrik Sjøfareren. President Sampaio hadde Storkors av St. Olav.

De portugisiske æresgjestene satt ved hovedbordet mellom kronprins Haakon og dronning Sonja.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.