*Nettavisen* Nyheter.

Hacket seg til cellegift

Først stilte trondheimstudenten diagnosen leddgikt på seg selv. Så brøt han seg inn på et lukket datasystem og skaffet seg resept på cellegift.

Den påståtte alvorlige sikkerhetssvikten ble kjent etter at NTNU-studenten ble henvist til undersøkelser. Studenten skal ha erkjent forholdet i en konsultasjon ved revmatologisk avdeling på St. Olavs hospital tidligere i sommer, ifølge Adresseavisen.

Den giktrammede studenten skal selv ha stilt sin egen diagnose, etter å ha funnet beskrivelser av symptomer på leddgikt på internett. Her fant han også opplysninger om cellegiften som ville lindre smertene.

Studenten skal ha forklart at han skaffet seg navn og ID-nummer på en legespesialist gjennom det lukkede datasystemet til en apotekkjede. Ved å ringe apoteket og utgi seg for å være legen, klarte han å bestille resept på cellegift.

- En slik fremgangsmåte for å behandle seg selv tyder på at apotekenes datasystemer ikke er sikre nok, sier klinikksjef Erik Rødevand ved Klinikk for ortopedi og revmatologi til Adresseavisen.

Verken den misbrukte legen eller den berørte apotekkjeden skal ha blitt gjort kjent med hackerens fremgangsmåte. St. Olavs hospital mener datainnbruddet ikke er alvorlig nok til å rapporteres. Klinikksjef Erik Rødevand viser til pasientens personvern.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.