*Nettavisen* Nyheter.

Hadde ikke H1N1-virus

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Norsk kvinne hadde ikke svineinfluensa.

03.05.09 20:48

Lørdag ble det kjent at en kvinne ved St. Olavs Hospital i Trondheim hadde testet positivt til Influensa A. Dette førte til frykt for at kvinnen, som nylig hadde vært i Mexico, var smittet med H1N1-viruset.

- Det er avkreftet
Prøvene ble videresendt til Folkehelseinstituttet som søndag kan avkrefte at kvinnen hadde det fryktede viruset.

- Det er avkreftet. Prøven inneholdt vanlig sesongvirus. Det er ingen andre tilfeller i Norge, sier pressemedarbeider i Folkehelseinstituttet Ingunn Johansen Brenne til Nettavisen.

Influensa A er en overgruppe, mens svineinfluensa (H1N1) og vanlig influensa er såkalte undergrupper.

Les også: H1N1 kan være påvist i Norge

Udramatisk sykdomsbilde
Den smittede er en kvinne i slutten av 20-årene. Forrige uke kom hun hjem fra en rundreise, der hun blant annet besøkte Mexico, og begynte å føle seg syk etter noen dager. Sykehuset opplyser at kvinnen ikke har hatt et dramatisk sykdomsbilde, og at hun ikke oppsøkte lege før torsdag.

Folkehelseinstituttet legger ut informasjon om eventuelle smittetilfeller i Norge på sine nettsider daglig. Nye resultater vil bli lagt ut ved 20.30-tiden hver kveld.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har hevet pandemialarmen til nest høyeste nivå, som er fase fem. Samtidig opplyser meksikanske myndigheter at svineinfluensaepidemien i landet har nådd sin høyde og er i ferd med å snu, melder Reuters.

Hovedfaser i en pandemi

1. Ingen nye virus
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. En influensavirussubtype som kan forårsake infeksjon hos menneske kan være til stede hos dyr. I så fall anses risikoen for smitte til mennesker som lav.

2. Nytt virus hos dyr
Ingen nye influensavirussubtyper er oppdaget hos mennesker. Imidlertid sirkulerer det dyreinfluensavirus som utgjør en reell risiko for sykdom hos mennesker. Pandemisk årvåkenhetsperiode

3. Smitte til menneske(r)
Sykdom hos menneske med ny subtype, men ingen spredning mellom mennesker, eller sjeldne tilfeller av smitte til nærkontakter.

4. Begrenset smitte mellom mennesker
Små klynger med begrenset spredning mellom mennesker, men geografisk begrenset, noe som antyder at viruset ikke er godt tilpasset mennesker.

5. Økende, men ikke svært smittsomt
Større klynger av personer med infeksjon, men fortsatt geografisk begrenset, noe som antyder at viruset er i ferd med å tilpasse seg mennesker, men fortsatt ikke smitter lett mellom mennesker (betydelig pandemirisiko).

6. Pandemi
Økende og vedvarende smitte i den generelle befolkningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.