RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HAR ANTITERRORPLAN: Nestleder i Arbeiderpartiet og leder av Justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik har planene klar for å hindre terror på norsk jord. 
HAR ANTITERRORPLAN: Nestleder i Arbeiderpartiet og leder av Justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik har planene klar for å hindre terror på norsk jord.  Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Hadia Tajik: - Terror er brutalt, forferdelig og grunnleggende grusomt

Sist oppdatert:
Terroren har rammet Europa hardt de siste årene, men Ap mener å ha tiltakene for å hindre at den på nytt skal ramme på norsk jord.

YOUNGSTORGET, OSLO (Nettavisen): Sent mandag kveld rammet terroren på nytt i Europa. Denne gangen var det Paris som ble rammet. 

Så langt i år har Europa-terroren blant annet rammet i St. Petersburg hvor minst 14 personer ble drept og rundt 50 såret da en selvmordsbomber sprengte seg i en T-banevogn. 

I mars ble London terrorrammet og en politimann var blant de drepte. I begynnelsen av april kjørte usbekeren Rakhmat Akilov inn i folkemengder i Stockholm og fire personer er bekreftet drept

Fire ble drept under terroren i Stockholm, hvor Rakhmat Akilov har erkjent å ha drept fire personer i et terrorangrep 7. april i år.

I 2016 ble totalt 218 mennesker drept i seks ulike terroraksjoner i Istanbul (rammet tre ganger), Berlin, Nice og Brussel. Arbeiderpartiet (Ap) ble selv hardt rammet under 22. juli-terroren i 2011.

Les også: AUF vil gjeninnføre arveavgiften

- Feig angrepsform

- Terror er brutalt og forferdelig. Det er grunnleggende grusomt. Ikke minst er det en feig angrepsform uansett hvem som blir rammet, sier nestleder i Ap og leder for Justiskomiteen på Stortinget Hadia Tajik til Nettavisen.

Arbeiderpartiet har planen klar for hvordan de skal forhindre at terror igjen rammer på norsk jord. De ønsker blant annet:

  • Å bygge et nasjonalt beredskapssenter for politiet.
  • Regionale treningssentre for politiet.
  • Helikopter- og båtkapasitet for politiet. 

Et beredskapssenter er besluttet lagt til Ski, men er ennå ikke realisert.

- Man er nødt til å gjøre flere ting. Det ene er at vi trenger et politi som er sterkt og tilgjengelig. I tillegg trenger vi et politi som får trent på katastrofe- og krisescenarioer bedre enn de gjør i dag.

- Man er nødt til å jobbe langs to spor, det ene er at vi må forebygge bedre og unngå at personer blir aktive i ekstreme miljøer. Det andre vi må gjøre er å forfølge og straffe dem som har intensjoner og kapasiteter til å gjennomføre terror. Arbeiderpartiet er beredt til å gjøre begge deler. 


Ubaydullah Hussain er dømt til ni års fengsel for terrorvirksomhet, deriblant rekruttering til IS.

- Norge må bidra

I forslag til nytt partiprogram for neste stortingsperiode skriver Ap blant annet:

«Terrororganisasjonen IS rammer sivilbefolkningen i Midtøsten og utfordrer vår sikkerhet gjennom terroranslag mot uskyldige sivile i Europa. Det kreves et bredt sett av virkemidler for å møte disse truslene. Norge må bidra til kampen mot ekstremisme og terror.»

For å bekjempe terror i Norge vil partiet blant annet:

  • Styrke arbeidet mot terror i Politiets sikkerhetstjeneste, og samarbeidet med Etterretningstjenesten og Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og kreve felles trusselvurdering til Stortinget.
  • Nedsette et offentlig utvalg for å utvikle en nasjonal strategi for trygghet og totalberedskap, herunder søke å harmonisere de ulike beredskapsaktørenes ansvarsområder.
  • Sikre avklarte roller og ansvarsforhold i den nasjonale kriseledelsen ved større hendelser, iverksette ny instruks for forsvarets bistand til politiet.
  • At støtte og bistand til politiet og øvrig sivile samfunn bør i større grad være en styrende faktor for innretning og dimensjonering av enkelte av forsvarets strukturer og kapasiteter, slik som heimevern, spesialstyrker, cyberforsvar og helikopterkapasitet.

Flere dommer, tiltaler og siktelser

I Norge ble Anders Behring Breivik dømt for 22. juli-terroren i 2012. Siden juni i fjor er det falt åtte terrordommer i Norge på personer som i en eller annen form har deltatt, støttet eller på andre måter har medvirket til å støtte terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) i Syria. Flere er også siktet og tiltalt og venter på rettssak. Blant dem er en fembarnsfar.

For fire av personene er ikke dommene rettskraftig. Oslo-baserte Adam Magomadov har anket dommen på syv og et halvt års fengsel til Høyesterett. Magomadov har erkjent å ha deltatt i IS. Terrordømte Ubaydullah Hussain, som nylig fikk ni års fengsel for terrorvirksomhet i Oslo tingrett har nektet straffskyld og har varslet at han vil anke dommen til Borgarting lagmannsrett.

Les også: Støre: - Det er ingen personkonflikt

Krekar er på frifot i Oslo, men er tiltalt for omfattende terrorvirksomhet av myndighetene i Italia. Han nekter straffskyld i saken som er omberammet til oktober i år.

Oslo-baserte Krekar er også tiltalt av italienske myndigheter for omfattende terrorvirksomhet. Krekar nekter straffskyld. En norsk statsborger er tiltalt i samme sak, men nekter også straffskyld.

Dagen etter Stockholm-terroren ble en 17-årig gutt pågrepet i Oslo siktet etter terrorlovgivningen etter funn av en hjemmelaget bombe. Mandag 10. april ble han varetektsfengslet i to uker i Oslo tingrett.

PST: Islamister største trussel

I den siste offentlige trusselvurderingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slo de fast at ekstrem islamisme fortsatt utgjør den største trusselen mot Norge.

- Vi har blant annet foreslått at politirådene vil få økt myndighet og mer penger. Vi har i våre alternative budsjetter doblet pengene til dem. Vi ønsker at de og samarbeidsrådene lokalt skal kunne jobbe mer aktivt for å forebygge ekstremisme, sier Tajik.

- I dag jobber de særlig mot ungdom som er sårbare for rus eller tradisjonell ungdomskriminalitet. Det er viktig at de har kompetansen til å forebygge og oppsøke ekstreme miljøer.

Flere av dem som i dag soner terrordommer eller sitter varetektsfengslet for terrorvirksomhet vil være på frifot i løpet av neste stortingsperiode. 

Les også: - Billig distriktsbensin er valgflesk


- Må ikke være naiv

Minst 86 mennesker ble drept da en mann kjørte i store folkemengder i Nice i juli i fjor.

- Vi kjenner til fra andre land at det har vært behov for å ha avradikaliseringstiltak i fengslene. Det kan være samtalepartnere for innsatte som bidrar til at de reflekterer over hva de var en del å bli en del av og hvor viktig det er at de ikke blir en del av det. Dette kan være ett av flere virkemidler.

- Det har vært forsøkt med samtalepartner med Anders Behring Breivik uten at det har hjulpet, hva tenker du om det?

- Det vil være noen som blir mindre motivert til å utføre kriminalitet når de sitter i fengsel, og det er andre som opplever at de blir mer motivert, eller i hvert fall at de ikke får svekket deres ideologiske overbevisning.

- Jeg mener det er viktig ikke å være naiv. Når man begår kriminalitet eller terrorhandlinger på grunn av en sterk ideologisk overbevisning er det ikke uten videre gitt at litt tid i fengsel vi endre på den ideologiske overbevisningen.

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere