Hærsjefen: - Vi må være beredt til å kjempe

Generalispektøren for Hæren, generalmajor Odin Johannessen holdt foredrag over emnet på Oslo Militære Samfund mandag kveld.

Generalispektøren for Hæren, generalmajor Odin Johannessen holdt foredrag over emnet på Oslo Militære Samfund mandag kveld. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Uroen har rykket nærmere, fastslår Norges nye hærsjef Odin Johannessen.

Han mener landene i Europa ikke lenger kan regne med å leve i fred og trygghet – uten å forsvare seg selv.

– Jeg tror vi må være beredt til å kjempe, både med ord, handlinger – og om nødvendig våpen – for å bevare det landet og de verdiene vi har felles, sa Johannessen i en tale i Oslo Militære Samfund mandag.

Han tok over som Hærens generalinspektør i oktober i fjor og kom fra stillingen som sjef for operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben i Oslo.

– Ukraina-krisen og terroren i Paris viser at Europa ikke lenger kan regne med å leve i fred og trygghet, uten å måtte forsvare sine interesser og verdier, sa Johannessen, som brukte mye av talen på å betone viktigheten av godt trente og tilstrekkelig utrustede soldater.

– Du kan ikke vinne kriger uten å ha mennesker på bakken, sa han.

I talen uttrykte han bekymring for at de økonomiske bevilgningene ikke står i stil med vedtatte planer.

– Jeg kan si nå at det er umulig for meg å nå de målene som ligger i inneværende langtidsplan. For oss på innsiden av det militære systemet har det har vært klart i flere år allerede, sa Johannessen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag