Hafslund-penger skal gå til kirker

Finansbyråd André Støylen (H) legger ut gulrøtter til Venstre og KrF for å få dem til å si ja til milliardsalget av Haflsund: Noe av pengene etter salget skal brukes til kirker og tog.

10.05.04 14:37

Det bygger opp til en ny, stor kamp om salget av det som blir betegnet som en del av Norges arvesølv. I dag ble klart at det finske energiselskapet Fortum vil kjøpe Oslo kommunes eierandel i Hafslund for 5,4 milliarder kroner.

Kirker og tog
På en pressekonferanse i Oslo i dag fortalte finansbyråd André Støylen at pengene etter salget blant annet skal brukes til å kjøpe tilbake andre energiselskaper, investeringer i kollektivtransport og et investeringsfond for kultur. Innefor kulturinvesteringene hører investeringer til kirker og andre kulturbygg inn.

Hastesak

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er det greit at Hafslund selges til Finland?
Ja
Nei
Bryr meg ikke
Vet ikke

Se resultat

Venstre og KrF har makt i Oslo bystyre til å avgjøre den 26. mai om Hafslund skal selges til finske hender eller ikke.

Støylen synes det er naturlig at han har tenkt å bruke noe av pengene etter salget på kirker, som KrF brenner for, og kollektivtrafikk som er Venstres fanesak.

- Det er klart at vi har forsøkt å ta hensyn til hva vi kan få flertall for i bystyret, sier Støylen.

Det er ett år siden finansbyråden opplevde en stor politisk storm da han for første gang forsøkte å selge kraftselskapet til Fortum. Olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) anbefalte sterkt sine partifeller i Oslo KrF om å gå tilbake på fullmakten som de hadde gitt Støylen om å selge selskapet. Nå legger søylen ut ytterligere en gulrot for å få igjennom salget:

Vil kjøpe vannkraft
På pressekonferansen bekreftet han at deler av salgssummen trolig vil bli brukt til å kjøpe vannkraftproduksjon, slik at kommunen i realiteten kjøper mer vannkraft enn det den kvitter seg med gjennom Hafslund-salget. Et av alternativene er eierandelen på 20 prosent i selskapet Eco-vannkraft, som Konkurransetilsynet har pålagt Statkraft å selge.

Kampen for å beholde norsk eierskap til vannkraftverkene er en het politisk potet. Blir Hafslund solgt, vil 2,5 prosent av den norske vannkraftproduksjonen havne på finske hender. Hafslund er den dominerende netteieren på Østlandet. Selskapet, som har 2200 ansatte, selger dessuten strøm til rundt 600.000 sluttbrukere. Hoveddelen av selskapets virksomhet er sikkerhetstjenester som vakttjeneste og alarmer.

Hafslund omsatte for 9,3 milliarder kroner i 2003, og overskuddet endte på 203 millioner kroner.

Her er oversikten over hva Støylen vil gjøre med pengene etter Hafslundsalget:

* Tilbakekjøp av andre energiselskaper: 2,5 milliarder kroner

* Investeringer i kollektivtransport: 1 milliard kroner

* Ekstra rehabilitering av skoler 750 millioner kroner

* Investeringsfond for kultur: 500 millioner kroner

* Boligutviklingsfondet: 250 millioner kroner

* Skatt: 370 millioner kroner

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.