*Nettavisen* Nyheter.

Haga advarer mot luksus

Sp-leder Åslaug Haga advarer nordmenn mot å bli for luksuskåte i forhold til hytte, båt og ferier.

25.08.06 16:13

ASKER (TV 2 Nettavisen): - Mange vil kanskje advare meg mot å overhode snakke om det hellige private forbruket. Men det ligger meg på hjerte, sa Sp-leder og kommunalminister Åslaug Haga da hun talte på partiets landsstyremøte fredag.

Haga understreker at hun unner folk både hytte, båt og flott bil. Samtidig minnet hun om at de rødgrønne gikk til valg på et verdigrunnlag.

- Vi kan ikke si sa takk til både kraftig vekst i privat og kraftig vekst i offentlig forbruk, sier hun.

-Trenger offentlig vekst
Selv er Haga klar på hvilken sektor hun ønsker skal øke.

-Vi unner folk hytte, bil og flott båt, men vi må vri litt på veksten. Det er ikke flere kjøpesentre, flere luksusbiler og hyttepalass med varmekabler vi trenger. Vi trenger flere lærere, flere hender til omsorg, bedre veier og opprusting av skolene våre, sier hun.

- 40 milliarder på ferie
Hun minnet om at nordmenn flest har økt sin kjøpekraft med 30 prosent de siste fem årene.

-I løpet av første havlår har 1.600 luksusbiler til over en million kroner blitt solgt i Norge. Vi bruker 40 milliarder kroner på oppussing av våre hus i år. Nordmenn brukte 40 milliarder kroner på ferie i fjor, sier Haga.

Haga advarer også nordmenn mot å bli for luksuskåte, fordi hun mener det er uetisk.

- Vårt forbruk fører til energisløsing, forurensning og rovdrift på naturressurser. Hvis man er opptatt av miljø, må man også ta debatten om det private overforbruket. Den debatten trenger vi å ta, sa Haga, og fikk heftig applaus fra en fullsatt sal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.