*Nettavisen* Nyheter.

Haga kan ryke ut

Senterpartileder Åslaug Haga kan i kveld ryke ut av Stortinget.

12.09.05 19:59

Flere av TV 2s siste målinger har vist at Haga kan miste stortingsplassen - selv om Senterpartiet ligger an til å gjøre det bedre i Akershus enn i flere andre fylker.

Årsaken er at Haga kan bli offer reglene om utjevningsmandat i den nye valgloven. Ved høstens valg skal det fordeles et utjevningsmandat i hvert fylke, ut fra partienes nasjonale oppslutning.

Ifølge noen av de siste målingene, vil Kristelig Folkepartis tidligere leder Valgerd Svarstad Haugland kapre utjevningsmandatet i Akershus. Årsaken er at KrF ligger an til å få vel 200 stemmer mer enn Senterpartiet i dette fylket, men ingen av partiene ligger an til å kapre distriktsmandat. Dermed tar Svarstad Haugland utjevningsmandatet foran nesa på Senterpartilederen.

Kristelig Folkeparti mangler noen hundre stemmer i Akerhus på direktemandat, og har dermed et lite forsprang på Senterpartiet i kampen om det siste av distriktsmandatene.

Senterpartiet oppnådde 5.6 prosent ved forrige valg. Ifølge den rykende ferske valgdagsmålingen til TV 2 ligger Senterpartiet an til å få 6.2 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag