Gå til sidens hovedinnhold

Haga krever unnskyldning av Hagen

Åslaug Haga (Sp) krever at Frp-formann Carl I. Hagen ber om unnskyldning for Frp-håning av en blind Sp-representant på en skoledebatt.

Ikke før har bråket rundt Martin Schanches slag lagt seg i Frp, så dukker det opp en ny, pinlig sak for partiet.

Moss Frps Erlend Wiborg skal ha holdt opp en plakat med et esel på mens blinde Per Inge Bjerknes fra Sp holdt innlegg i en skoledebatt.

I tillegg skal Wiborg ha fått flere innvandrerjenter til å begynne å gråte.

- Uakseptabelt
Sp-leder Haga reagerer veldig sterkt på behandlingen som Bjerknes ble utsatt for.

- Under skoledebattene på Greåker og i Moss i Østfold på mandag og tirsdag denne uken viste Fremskrittspartiets representant en forakt for sin motdebattant fra Senterpartiet som jeg som partileder ikke kan akseptere, skriver Haga i en pressemelding.

- Glitrende flink
I pressemeldingen skryter hun av Per Inge Bjerknes.

- Senterpartiets representant, Per Inge Bjerknes, er blind. Han er en glitrende flink debattant og politiker, men han har en funksjonshemming som er særlig krevende i en skolevalgssituasjon. Enhver kan forestille seg hvor utfordrende det må være å sitte i et bredt deltakerpanel med mange hundre tilskuere når man ikke kan bruke synet for å orientere seg.

Latter fra salen
Sp-lederen krever at oppførselen får konsekvenser for Wiborg.

- Per Inge Bjerknes forsto ikke hva som skjedde, men oppfattet latteren fra salen. Dette er for det første uanstendig og ydmykende oppførsel. Jeg krever at du som partileder ber om unnskyldning for denne oppførselen, og at episoden får konsekvenser for Wiborg.

Haga roper også et varsku om at det som hun karakteriserer som et sirkus rundt skolevalgene.

- For å vekke ungdoms interesse for politikk er det ingen idé å synke ned til et bunnivå av anstendig oppførsel. En politiker bør forsøke å opptre som et forbilde for elevene i salen.

Gråtende innvandrere
Haga viser også til at den samme FrP-representanten kom med så kraftige skyts mot innvandrere at flere elever med innvandrerbakgrunn forlot salen gråtende.

- Slike tilstander i en skolevalgkamp gjør meg både trist og rasende.

- Jeg oppfordrer deg til å stille krav til seriøs oppførsel fra FrPs debattanter i kommende valgkamper. Naturligvis finner vi tendenser til skolevalgsirkus i mange partier, men de siste ukers hendelser tyder på at Fremskrittspartiet har en særlig stor jobb å gjøre, skriver Haga i pressemeldingen som er rettet mot Hagen.

Ble refset
Også Hagen har pådratt seg mye kritikk den siste tiden for politiske utspill. I går refset tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland Frp-formannen kraftig i Dagbladet. Jagland mener at Frp-formannens måte å drive politikk på er en fare for demokratiet etter at Hagen sa at han ønsker å fjerne sentrumspartiene. Også Venstre-leder Lars Sponheim har rast mot Hagen og beskyldt ham for å gå inn for diktatur.

Les også:

Holdt opp eselplakat foran blind politiker

Jagland refser Hagen

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot