*Nettavisen* Nyheter.

Hagen gir Devold ny sjanse

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Frp-formann Carl I. Hagen krever ny åpen høring av forsvarsminister Kristin Krohn Devold, og gir dermed statsråden en ny sjanse til å unngå mistillit.

01.03.05 14:51

Aps fraksjon i kontrollkomiteen var langt på vei klar til å konkludere med mistillit mot Krohn Devold (Høyre) i dag, men komiteens planer om å gjøre ferdig sitt første utkast til innstilling blir kullkastet.

Frp-formann Carl I. Hagen kommer nemlig til å foreslå at det blir holdt en ny høring av statsråden. Dette vedtar kontrollkomiteen på møtet som startet klokken 12.00 i dag.

- Vi prøver å få til en høring torsdag, sier Aps medlem av kontrollkomiteen og saksordfører Kjell Engebretsen til TV 2 Nettavisen.

Dermed blir Krohn Devold holdt på pinebenken ytterligere en tid før hennes skjebne blir avgjort. Av praktiske grunner kan høringen blir skjøvet til neste uke.

SV for høring
Også SV går inn for at Kristin Krohn Devold skal kalles inn til ny høring.

- Dette er en alvorlig sak som godt kan ende med et mistillitsforslag. SV har imidlertid ikke konkludert ennå. Vi trenger mer fakta på bordet før vi kommer så langt. Derfor går vi for en ny høring med statsråden, sier SV-leder Kristin Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

Partiledelsen både i Ap og SV er svært opptatt av å at det ikke blir skapt et inntrykk av at de blander taktiske hensyn inn i sine vurderinger. Partitoppene ønsker å unngå en regjeringskrise, men frykter, etter det TV 2 Nettavisen erfarer, at velgerne vil straffe dem hvis de feiger ut og ikke følger opp den harde kritikken mot Krohn Devold med mistillit.

- Ingen tjent med krise
Stoltenberg har tidligere uttalt til TV 2 Nettavisen at han ikke ønsker noen regjeringskrise, og at det ikke kan være nødvendig for Bondevik å sette sin stilling inn på å beholde Krohn Devold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

SV-leder Kristin Halvorsen gir statsministeren den samme beskjeden.

- Enkelte saker er så alvorlige at vi må ta konsekvensene av det. Men denne saken kan også få en annen utgang. Bondevik kan jo løse saken ved å fjerne ministeren, sier Halvorsen til TV 2 Nettavisen i dag.

- Hvem har mest å frykte i forhold til en regjeringskrise?

- Jeg tror det passer dårlig for alle partiene. Også for Bondevik sitt ettermæle. Det er vel ikke slik han ønsker at Bondevik II skal bli husket? I tillegg vil en regjeringskrise skape en veldig uryddig situasjon, mener Kristin Halvorsen.

Hagen redningsmann
Men statsminister Kjel Magne Bondevik og Høyre-leder Erna Solberg står foreløpig last og brast med forsvarsministeren.

Det kan til syvende og sist dermed bli Hagen som avgjør det politiske dramaet som nå utspiller seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro, TV 2 Nettavisen


Han kan bli statsminister Kjell Magne Bondeviks redningsmann hvis Ap og SV nå gjør alvor av å reise mistillit mot forsvarsministeren. Dette gjør at Hagen kan komme i en god forhandlingsposisjon for Frp.

Han er pålagt av sine egne å jobbe for at overskridelsene på Forsvarets budsjett for 2005 ikke blir overskredet. Samtidig har fått mandat fra partiets landsstyremøte til å felle regjeringen om nødvendig.

Enden kan bli at han både redder regjeringen om sørger for mer penger til Forsvaret, eller han kan splitte samarbeidspartiene KrF, Høyre og Venstre og kiler seg inn mellom dem før valget.

Statsråd Kristin Krohn Devolds og regjeringens skjebne trekker uansett ut etter dagens vedtak i komiteen om ny høring.

Kontrollkomiteen skal legge fram sin sak i Stortinget 14. mars.

- Rapporten stinker
Generalinspektøren for Hæren vil i ettermiddag frigi den avgraderte granskingsrapporten om økonomistyringen i Hæren.

Martin Engeset (H), regjeringspartienes talsmann i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, mener at rapporten stinker fordi den er utarbeidet av BAHR-advokat Sam E. Harris, som har bånd til Arbeiderpartiet.

- At Sam E. Harris er gift med Jens Stoltenbergs tidligere justisminister Hanne Harlem, som er Gro Harlem Brundtlands søster, styrker ikke tilliten til rapporten, sier Martin Engeset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.