OSLO (Nettavisen): - Jeg er tilfeds og glad for at ledelsen i Frp har gjort det klinkende klart at bilpakken ligger fast uansett, sier Frp-nestor Carl I. Hagen til Nettavisen i en kommentar til spillet om statsbudsjettet.

Les også: Hareide onsdag kveld: – Ikke nærmere en løsning

Han har advart sine partifeller mot at Frp vil bli halvert til en oppslutning på rundt 8 prosent dersom de gir etter for kravene fra KrF og Venstre.

Les også: Støre: – Har ikke tall på hvor mange frister som er brutt

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg og finansminister og Frp-leder Siv Jensen er under hardt press for å berge regjeringen etter at støttepartiene Venstre og KrF i tur og orden har brutt ut av budsjettforhandlingene.

Les også: Solberg kjemper mot klokka: - Jeg har fem dager på meg

Kjemper mot klokka

Erna Solberg sa onsdag at hun kjemper mot klokka, men likevel har håp om å oppnå budsjettenighet. Hun har invitert KrF og Venstre til et nytt møte allerede onsdag kveld.

Fremskrittspartiet vil for enhver pris unngå mer bilavtgifter enn det de allerede har gått med, og det satte tonen for forhandlingene om 2017-budsjettet. Regjeringens ultimatum om bilpakke, var det som skapte vanskeligheter for Venstre og KrF og til slutt førte til at de ikke så noen utvei.

Tror Hagen ville laget sirkus

- En mindretallsregjering kan rett og slett ikke stille et slikt ultimatum, sa Hareide til NTB onsdag.

- Jeg kan tenke meg hvordan Carl I. Hagen hadde opptrådt hvis det var Bondevik-regjeringen som hadde stilt et slikt ultimatum. Det ville vært et sirkus uten like, sa han med henvisning til Bondeviks andre regjering fra 2001, som ble til takket være støtten fra Frp.

Hagen: - Annerledes den gangen

- Hareide glemmer at det ikke eksisterte noen samarbeidsavtale mellom regjeringspartiene og Frp den gangen, sier Hagen til Nettavisen.

I et brev til Fremskrittspartiets stortingsgruppe og statsråder for et par uker siden skrev Carl I. Hagen at nok er nok når det gjelder bilavgifter.

Brevet ble gjengitt i Dagsavisen tirsdag.

«Jeg håper dere sørger for at det nå settes hardt mot hardt og klargjør at nok», skrev Hagen i brevet.

Tror på kabinettspørsmål

Her skisserte han en sannsynlig utfall der Erna Solberg blir nødt til å stille kabinettspørsmål under finansdebatten:

«Under finansdebatten hvor det da ikke foreligger noe flertall for noe stilles det kabinettspørsmål. Da gis det mulighet for alle de tre partier til å bøye av og stemme for regjeringspartienes endrede budsjett med begrunnelse at landet ikke er tjent med en regjeringskrise i de nåværende vanskelig tider med uro i næringslivet, en alt for stor ledighet, usikre internasjonale forhold og kort tid til neste valg. En slik løsning vil medføre at begge regjeringspartier kommer på offensiven og hele det politiske bilde endre til regjeringspartienes store fordel», skrev Hagen i brevet.

Hvis ingen partier bøyer av, må regjeringen nødvendigvis gå av og overlate makten til Ap. Ifølge Hagen kan Frp da drive valgkamp på egen politikk istedetfor regjeringens politikk, mens Venstre og KrF får ansvaret for å ha innsatt en Ap-regjering.

HTML EMBED
embedNAvideo("-9U2TSO_97nXgzVQOoU1Lw", false)

- Urimelige og tåpelige krav

På sin Facebook-side kommenterte Hagen forhandlingene slik tirsdag, før det ble klart at også KrF brøt ut:

«Flott Siv, Harald Tom og Hans Andreas! Ser at dere klart og sterkt sier at nok er nok til de urimelige og tåpelige krav fra Venstre. Som jeg tror dere vet så har en full stopp i CO2 utslipp i Norge null innvirkninger på klimaet i verden og er bare tøv!»

Hagen skrev videre at han håper det legges fram et alternativt budsjett mandag der KrF får en del av sine krav akseptert og at det om nødvendig stilles kabinettspørsmål for «å hjelpe KrF» til å støtte regjeringspartienes siste forslag, «slik Bondevik og jeg avtale i 2001!», som han skriver.