*Nettavisen* Nyheter.

Hagen satser på Høybråten

Frp-formann Carl I. Hagen tror ikke et øyeblikk på truslene fra Bondevik om at KrF kan komme til å bryte ut av den borgerlige blokken hvis det blir regjeringskrise.

23.06.05 15:09

Hagen regner det som helt uaktuelt at KrF-leder Dagfinn Høybråten hopper over fra ikke-sosialistisk side og samarbeider med de rødgrønne i stedet hvis regjeringen må gå av etter valget.

Han fnyser av statsminister Kjell Magne Bondevik, som i Dagsavisen dag truer med at KrF kan bryte ut av den borgerlige blokken og samarbeide til venstre hvis det blir regjeringskrise. Hagens angrep kan ende med en tilnærming mellom KrF og Ap, advarer Bondevik. Men dette tar Frp-formannen tilsynelatende med knusende ro.

- Bondevik er ikke partileder i KrF. Jeg forholder meg korrekt i alle spørsmål, og Dagfinn Høybråten er den som uttaler seg på vegne av KrF. Bondevik snakker for seg selv og sin regjering, avfeier Hagen.

Verdisaker forener
Frp-formannen setter sin lit til at Høybråten holder seg til den ikke-sosialistiske siden, selv om statsminister Kjell Magne Bondevik skulle følge oppfordringen om å kaste kortene etter valget.

Han begrunner dette med at Høybråten er en sterk talsmann for verdisaker som forener KrF og Frp, og som Aps Jens Stoltenberg kjemper beinhardt mot. Overfor TV 2 Nettavisen peker Hagen på flere kjernesaker der Høybråten og han står skulder ved skulder.

- Kamp mot en kjønnsnøytral ekteskapslov, som sidestiller homofile og heterofile

- Kamp mot adopsjonsrett for homofile

- Fortsatt kontantstøtte til småbarnsfamilier

- Friskoler i tillegg til den offentlige skolen

- Kristen formålsparagraf i skolen.

Hagen stopper ikke med dette, og peker på Midtøsten-konflikten som enda et område der KrF og Frp gjør felles front mot venstresiden, som ifølge Hagen ensidig støtter palestinerne.

- Alle kjernesakene, som Høybråten selv sier er viktig for KrF, er det Frp som støtter, mens Ap og SV er mot. Jeg regner det derfor som utelukket at KrF skulle samarbeide med hovedfienden i kjernesakene, i stedet for å samarbeide med det partiet som står nærmest, oppsummerer Hagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høybråten taus
KrF-leder Dagfinn Høybråten har til nå ikke ytret ett ord etter at Hagen gikk ut og krevde Bondeviks avgang. Høybråten er på ferie, og har ikke funnet det bryet verdt å bryte freden med å kommentere til den oppsiktsvekkende vendingen i norsk politikk.

TV 2 Nettavisen får beskjed om at Høybråten er på ferie til 18. juli, og at han i utgangspunktet ikke har noen planer om å meddele seg til offentligheten i løpet av de fire ferie-ukene. Han er ikke tilgjengelig, opplyser Høybråtens politiske rådgiver Eva-Charlotte Stenset.

KrFs nestleder Knut Arild Hareide ferierer også, mens nestleder Dagrun Eriksen er sykemeldt.

Bondevik nektet først å kommentere det voldsomme angrepet fra Frp-formannen, og viste til lederne i de tre regjeringspartiene. Partiledelsen både i Høyre og Venstre har slått ring om Bondevik etter Hagens angrep, men ingen i KrFs ledertrio har vært på banen i det hele tatt i denne saken.

Bondevik har håndtert krisen selv, støttet av veteranen Einar Steensnæs, som fungerer som parlamentarisk leder for kreftsyke Jon Lilletun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag