*Nettavisen* Nyheter.

Hagen taus om EU-medlemskap

Foto: (Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Fremskrittspartiet vil verken si ja eller nei til norsk medlemskap i EU.

06.03.04 13:31

Mens EU-striden er i ferd med å tilspisse seg, står Frps formann Carl I. Hagen fast på sitt syn at partiet ikke bør ha noe EU-standpunkt.

- Jeg vil legge mye tyngde inn for at Frp ikke skal ta standpunkt. Den største feilen i min politiske karriere var å gjøre Frp til et ja-parti i 1994, sier Hagen til NTB.

Han vil heller ikke tone flagg om hva han selv mener.

- Jeg vil sette meg grundig inn i saken og bruke mye tid før jeg eventuelt kommer med min holdning, sier partiformannen.

Hagen ser både positive og negative sider ved EU. Som det mest positive trekker han fram arbeidet for fred og sikkerhet i Europa og det indre marked. Mest negativ er han til detaljstyring og byråkratisering.

Avgjørelse i 2005
Det er landsmøtet våren 2005 som skal avgjøre partiets EU-syn. I dag regner Hagen med at det er omtrent like mange tilhengere som motstandere i partiet.

- Det store flertall av våre velgere og tillitsvalgte er søkende og kanskje litt i villrede. Det er derfor vi arrangerer disse seminarene slik at de kan bli i stand til å fatte sine egne selvstendige beslutninger, sier Hagen.

I sin tale ved åpningen av europaseminaret gjorde Hagen det klart at EU er et for viktig spørsmål til å bli avgjort av politikerne.

- EU-spørsmålet er altfor viktig til å avgjøres av politikerne. Det må folket bestemme selv. Det er velgerne i folkeavstemning som skal ha det avgjørende ordet. Frp er det mest demokratiske partiet som gjør som folket vil. Frp vil selvsagt stemme samlet for det resultatet folket kommer fram til uansett hvor knapt et flertall blir, sier Hagen.

Stor takhøyde
Hagen legger stor vekt på at det skal være stor takhøyde i Frps europadebatt.

- Det grunnleggende er at vi kan diskutere disse spørsmålene harmonisk. Det er viktig å ha talsmenn i partiet i Stortinget på begge sider. Vi må ikke falle i fellen å gjøre EU-saken mer til en partistrid enn en debatt. Vi ønsker ingen fraksjonering, alle må respektere hverandre, sier han.

Hagen understreker at det er argumenter for og mot medlemskap på alle områder, og at det etter hans mening ikke er mulig å gi noen klar og entydig konklusjon.

Partiformannen sier han regner med å bli gjort narr av og bli kalt for feig fordi han ikke vil si ja eller nei.

- Det vil kanskje ikke bli forstått at vi ønsker å føre debatten på våre egne premisser uavhengig av hva andre partier mener. EU-tilknytning er for viktig til ikke å se på den i forhold til vårt eget program. Vårt hovedmål som parti er at programmet gjennomføres uavhengig av om vi er med i EU eller ikke, sier Carl I. Hagen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.