RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hagen ubekymret over kald skulder

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
KrF-leder Dagfinn Høybråtens nei til å sitte i regjering med Frp tar Carl I. Hagen med ro. Frp-lederen tror fortsatt på et bedre klima etter valget i 2005.

Hagen holder fast på at lederskiftene i Høyre og Kristelig Folkeparti kan gjøre det lettere for Frp å komme inn i en borgerlig regjering etter valget i 2005, selv om KrF-leder Dagfinn Høybråten kontant avviser tanken. Det melder NTB.

Det var under åpningen av Fremskrittspartiets landsstyremøte i Tønsberg lørdag at Hagen tenkte høyt rundt en plass ved kongens bord i lys av lederskiftene i de to største regjeringspartiene.

- Med Dagfinn Høybråten som ny leder i Kristelig Folkeparti og Erna Solberg som påtroppende Høyre-leder, er det delt ut nye kort, sa Hagen.

Negativt styrt
Hagen minnet om at Frp har god erfaring med å samarbeide med andre borgerlige partier i flere norske byer. Blant annet i Tønsberg, som har ordfører fra Frp. Men på riksplan har det ikke vært like enkelt å komme inn i varmen. Det håper Hagen vil endre seg.

- KrFs negative holdning til Fremskrittspartiet har helt klart vært styrt av statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland. Og i Høyre har avtroppende leder Jan Petersen gjort det klart at det ikke ville være aktuelt med noe regjeringssamarbeid med oss så lenge han var partileder. Verken Erna Solberg eller Dagfinn Høybråten har så langt kommet med noen tilsvarende erklæring, sa Hagen til Frps landsstyre lørdag.

Utenfor rekkevidde
Bare noen timer senere kom erklæringen fra Høybråten. Overfor Aftenposten vurderer KrF-lederen det som «helt utenfor rekkevidde å kunne regjere sammen med Frp».

- Det er ikke personene eller personlige motsetninger som har vært avgjørende for KrFs regjeringsløsning. Det er rett og slett politikken, sier Høybråten. Han etterlyser signaler fra Hagen om en vilje til å føre en «helhetlig politikk».

Men Hagen er ikke bekymret. Så lenge Høyre, KrF og Venstre sitter sammen i regjering, er de «programforpliktet» til å holde fast på linjen som setter Frp på gangen, resonnerer han.

- Vi skal ikke vente oss andre signaler før eventuelt etter valget i 2005, sa han til landsstyremøtet lørdag.

Bygge partiet
Hagen mener at det er bra for Frp at partiet ikke har gjort det like godt på meningsmålingene den siste tiden. Han betegner 2004 som et år da Frp skal bruke kreftene på å bygge partiet, fremfor desperat å jakte etter prosenter på meningsmålingene.

- Valget er i 2005. Det er ingen vits å være i form et år for tidlig. Det er også noe av årsaken til at vi ikke er så mye fremme i mediene for tiden, sa Hagen.

Om nedgangen på meningsmålingene sa han:

- Vi har godt av det. Vi trenger å vite at vi må være aktive.

Angrep Davidsen
I kjent stil rettet Hagen også angrep mot fagbevegelsen og venstre-partiene.

Fagforbundets leder Jan Davidsen beskrives som «gammeldags» og bakstreversk - og hele fagbevegelsen fikk gjennomgå for den samlede kritikken som er reist mot Arbeidslivslovutvalgets innstilling.

- Vi er for økt fleksibilitet i arbeidsmarkedet. Vi er arbeidstakernes beste venn, fordi vi vil gjøre det enklere for arbeidsgiverne å ta inn flere arbeidstakere, sa Hagen.

Han oppfordret alle Frp-medlemmer som er medlemmer i fagbevegelsen til å synliggjøre seg, og «ta opp kampen mot Ap og SV som styrer de fagorganiserte, fremfor å representere dem».

Hagen minnet for øvrig - ikke overraskende - om at Frp vil gi mer penger til veier og forsvaret og fjerne ventelister til fengsler og i helsevesen. Han forsikret også at Frp fortsatt vil respektere resultatet i en folkeavstemning om EU, og mente derfor at EU-spørsmålet ikke bør være noe tema i valgkampen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere