Hagens krokodilletårer

Stein Erik Hagen gråter krokodilletårer over at Ringnes er solgt til danskene. Men han har ikke lagt to pinner i kors for å forhindre det.

20.02.04 15:54

Orklas eiere og ledelse har prøvd å få media og offentligheten til å tro at det bare var en tenkelig utgang på diskusjonene med Carlsberg.

I virkeligheten er det et syltynt fikenblad som er holdt frem, og den ansvarsfraskrivelsen som nå bedrives er nesten ynkelig.

Ifølge Dagens Næringsliv klandrer Stein Erik Hagen den avgåtte Orkla-sjefen Jens P. Heyerdahl for at norsk bryggerinæring nå kommer på utenlandske hender.

I virkeligheten må både dagens Orkla-ledelse og de toneangivende eierne kritiseres for at de ikke har klart å få til et harmonisk samspill med sin danske partner. Og det er forbløffende at de kaster kortene ved første anledning.

Det er ærlig nok å si at 17,5 milliarder kroner er grunn god nok til å selge Ringnes ut av landet. Men det står ikke til troende at folk som Stein Erik Hagen og Christen Sveaas ville gitt seg uten sverdslag hvis de virkelig hadde vært imot.

Dagens Orkla-sjef Finn Jebsen var helt sentral da Orkla og Carlsberg inngikk samarbeidet for drøyt tre år siden. Carlsberg fikk 60 prosent av aksjene, Orkla 40 prosent. Og man inngikk en meget langsiktig aksjonæravtale for å sikre seg mot å bli overkjørt.

Det er nesten som man hører gjenklangen fra Jens P. Heyerdahls Lemkuhl-foredrag: «Langsiktighet og grundighet må parres med tempo og handlekraft».

Aksjonæravtalen er fortrolig, men TV 2 Nettavisen kjenner til at den varer i 50 år (!) med opsjon på forlengelse i ytterligere 25 år.

Den gir Orkla styreformannen annenhver gang, og sikrer nordmennene tre styreplasser.

Dessuten kunne Orkla (og Carlsberg) kreve børsnotering av selskapet.

Det er altså en langsiktig avtale, som sikrer mindretallsaksjonæren innflytelse.

I et slikt tidsperspektiv er det helt normalt at partene fra tid til annen har ulike synspunkter. Orkla ville satse tyngre i Baltikum og Russland, Carlsberg nølte. Og man var også uenige i om det var lurt å slå seg sammen med Scottish & Newcastle.

Det var sikkert forsmederlig for Orkla å lide nederlag, men nok til å kaste kortene og selge Ringnes ut av landet for alltid?

Neppe - forklaringen holder rett og slett ikke vann.

Jens P. Heyerdahl ville garantert bitt seg fast i bordplaten og tenkt lengre frem. Det var slik han over 20 år bygde opp et konsern som ga årlige verdiøkninger på utrolige 30 prosent - nær det dobbelte av børsen forøvrig.

Stein Erik Hagens tidligere høyre hånd, Peter Ruzicka, sitter i Orkla-styret. Han stemte for salget, og det er ingenting som tyder på at Hagen vil råde bedriftsforsamlingen til å stoppe salget på møtet 3. mars.

- Jeg synes styret har gjort en riktig beslutning, sier Hagen til Aftenposten.

Spar oss for krokodilletårene!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.