RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: BP

Hai i norsk farvann

Sist oppdatert:
- Å gud, det er en hai, utbrøt oljearbeideren på Ula-plattformen i Nordsjøen. Se video.

Lance Baldwin (40) og kollegaen Scott Munro (26) holdt på med sikkerhetsarbeid på oljeriggen i den sørlige delen av norsk sokkel i Nordsjøen, da de fikk seg litt av et sjokk.

Et ubemannet undervannsfartøy filmet stålstrukturer og stigerør på plattformen, mens de to kollegaene satt og fulgte med på dataskjermen samtidig.

- FILMET LIVSFARLIG HAI: Slik slo The Sun opp saken i går.
- FILMET LIVSFARLIG HAI: Slik slo The Sun opp saken i går.

Rundt 30 meter under dem i sjøen svømte det de først trodde var en hvithai.

- Det første vi så av den, var et flash over monitorene våre. Scott og jeg så på hverandre og utbrøt ”Å gud, det er en hai!", forteller Lance til The Sun.

The Sun har lagt ut video av haien som befinner seg i norsk farvann. Se den her (ekstern linke)

- Hopper opp i båter
Ifølge den britiske tabloidavisa viste det seg imidlertid å være den menneskeetende makohaien (makrellhai, red. anm.), ”kjent for å hoppe opp av vannet og opp i båter der den angriper mennesker”.

- Det som er skremmende, er at det var et dykkerteam som drev med vedlikehold der nede her om dagen. Jeg ville ikke vært en av dem nå, sier Lance.

Også Aberdeen Evening Express slår haiobservasjonen stort opp, med tittelen ”farlig hai sett av oljearbeider i Nordsjøen”.

Makoen beskrives som en menneskeeter på opptil seks meter. Den skal være verdens raskeste hai og i slekt med hvithaien. De britiske avisene viser til en rekke haiangrep i Australia, New Zealand og Amerika. I 2004 ble en dykker i 50-årene angrepet utenfor California-kysten.

Og slik så saken ut i Aberdeen Evening Express.
Og slik så saken ut i Aberdeen Evening Express.

- Feil hai
Pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP Norge, som er operatør på Ula-feltet, tror imidlertid ikke at det er en menneskeetende hai som har blitt filmet ved plattformen i Nordsjøen.

- Det er nok ikke hvithai eller mako, men mest sannsynlig en håbrann. Det er i alle fall det alle de ansatte på plattformen nå tror, sier han til Nettavisen.

- Håbrann er en hai, men kan jo ikke sammenlignes med hvithai. Det stemmer for øvrig ikke som the Sun skriver at haien på videoen er 8-12 feet (2,4 til 3,6 meter) lang. Den er ikke mer enn 6-8 feet (1,8 til 2,4 meter), sier Geirmo.

Pressetalsmannen presiserer også at det ikke var dykkere, men et ubemannet undervannsfartøy, som filmet det hele.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere