Ranaværingen Håkon Skog Erlandsen går for en noe uvanlig oppakning når han skal bestige de syv høyeste fjellene på hvert av verdens syv kontinenter - også kjent som «Seven Summits».
For i tillegg til klær, mat, telt og sovepose, har Erlandsen med seg en saksofon. På toppen av hvert av de syv fjellene, skal han nemlig spille konsert.
- Jeg vil bli den første i verden til å spille konsert på hver av de syv fjellene. Tanken er å kombinere de ekstreme visuelle inntrykkene med musikk, sier Erlandsen til Nettavisen.
Nylig besteg han Aconcagua (6962 moh) i Argentina.
- Det var blodtungt. Helt horribelt, faktisk. Men så kom jeg på toppen og fikk utsikten over Andesfjellene, og da var det verdt det.
Dette er «Seven Summits»
- Å gjennomføre Seven Summits betyr å bestige de høyeste fjellene på hvert av de sju kontinentene.
- Utfordringen regnes som en bragd innen fjellsport.
- Dette er de syv fjellene:
Denali (Mount McKinley, 6194 moh) i Alaska Nord-Amerika.
Aconcagua (6962 moh) i Argentina i Sør-Amerika.
Elbrus (5642 moh) i Russland i Europa.
Kilimanjaro (5892 moh) i Tanzania i Afrika.
Mount Everest (8848 moh) i Nepal i Asia.
Vinson Massif (Mount Vinson, 4892 moh) i Antarktis.
Carstensz Pyramid (Puncak Jaya, 4884 moh) på Ny-Guinea i Oseania.
Kilde: Store norske leksikon
Skriver musikken på vei opp
Ideen om å holde konsert på fjelltoppene fikk han etter å ha blitt spurt om å spille på Norges mest utilgjengelige turisthytte. Den ligger på Helgeland i Nord-Norge. Erlandsen takket ja, og spilte jazzkonsert for 300 oppmøtte.
- Det var dønn stille gjennom hele konserten. Kombinasjonen av den vakre naturen og musikken skapte en magisk stemning.
Erlandsen bestemte seg for å ta det hakket lengre. Gjøre det litt mer ekstremt. Derav ideen om å holde konsert på fjelltoppene verden over.
- Jeg skriver en låt på vei opp fjellet, inspirert av kontigentet og landet jeg er i. Så fremfører jeg den på toppen. Når jeg kommer tilbake til Norge tenker jeg å produsere fulle låter sammen med et band, sier Erlandsen.
- Alltid en risiko
Erlandsen lever av musikken. I tillegg driver han med triatlon, og har deltatt i en rekke ekstrem-triatlon verden rundt. I 2014 deltok han i 71 grader nord.
- De siste årene har jeg drevet semi-profesjonelt som ekstrem-idrettsutøver, kombinert med musikken. Jeg har lyst til å avvikle det stereotypiske musikerinntrykket mange sitter med. I stedet for å våkne opp fyllesyk på et hotellrom etter en konsert, drar jeg ut på løpetur i vakker natur.
Han er altså godt trent og har forberedt seg på fjellturene i forkant. Men uansett om man er godt trent, vil slike turer alltid komme med en risiko, sier Erlandsen.
- På vei opp Aconcagua fikk klatrepartneren min høydesyke, samtidig som guiden min måtte snu. Da fortsatte jeg alene, men med tett dialog fra de som har sikkerhetsansvaret. Jeg startet i 30 minusgrader klokka 4 på morgenen, og da er det klart at det innebærer en risiko, sier Erlandsen, og avslutter:
- Men på toppen var det vindstille. Da jeg dro frem saksofonen, fikk jeg mange rare blikk, men det så ut som publikum kosa seg.
