Halimi nektet å spise

Ranssiktede Ridvan Halimi skal i flere uker ha sultestreiket i protest mot tvangsutsendingen til Norge.

23.06.05 08:24

Sliten, men etter forholdene i god form. Slik så Halimi ut da han iført fotlenke og håndjern onsdag ettermiddag ble tatt hånd om av norsk politi på den militære delen av Sola lufthavn i Stavanger.

Sultestreik
Halimi, som politiet mener er en av hovedmennene bak Nokas-ranet i Stavanger, skal i nærmere tre uker ha sultestreiket i fengselet i Mitrovica der han har sittet i varetekt fram til i dag.

- Min kollega har flere ganger besøkt Halimi mens han sultestreiket. Han snakket med ham om hvorfor han ikke ville spise, sier Halimis albanske forsvarer Bajram Tmava til TV 2 Nyhetene.

Sultestreiken skal etter det TV 2 erfarer, være en av grunnene til at norsk politi i dag chartret et privat jetfly for å frakte den ranssiktede hjem til Norge.

Frykt for isolasjon
Ifølge Tmava skal grunnen til sultestreiken være frykten for å havne i isolasjon i norsk varetekt, og at han ikke tror han vil få en rettferdig behandling i det norske rettssystemet.

- Politiet i Stavanger har ikke kommet opp med bevis for at min klient deltok under ranet i Stavanger. Saken er basert på mindre enn 50 prosents sannsynlighet for at Halimi var involvert i saken, sier Tmava.

Da Halimi ble pågrepet 2. april i år hadde norske myndigheter allerede undertegnet en avtale med den lokale FN-administrasjonen som skulle sikre utlevering til Norge.

Tidlig undertegnet
Den spesielle avtalen var undertegnet utenriksminister Jan Petersen allerede i desember i fjor, og gjaldt kun denne ene saken.

Avtalen er blitt prøvd i tre rettsinstanser i Kosovo før utleveringen kunne finne sted.

Halimis advokat mener utleveringen av Halimi er ugyldig.

Møtte Halimi i dag
Halimis norske forsvarer var onsdag på plass på Sola da jetflyet landet. Han møtte senere på kvelden sin klient i fengselet.

- Min klient var etter forholdene i god form da han landet. Jeg kjenner ikke til at det skal ha foregått noen sultestreik, og kan derfor ikke kommentere saken, sier Trygve Staff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.