RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halve Norge bor på Østlandet

Mer enn hver tredje nordmann bor nå rundt Oslofjorden, og det blir 13.000 flere hvert år. Stadig færre bor i grisgrendte strøk og aller lengst nord i landet.

Det bor flere rundt Oslofjorden enn langs hele kysten fra Hordaland og nordover. Halvparten av befolkningsveksten skjer i Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold og de fjordnære områdene i Buskerud. Bare hver tiende nordmann bor i Nord-Norge ifølge de siste befolkningstallene fra Statistisk sentralbyrå.

- Veksten vil bare fortsette, mener forsker Kjetil Østlie ved Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR), til Dagsavisen..

- Oslofjorden har den klart sterkeste veksten, og vi vil få en storby som strekker seg fra Fredrikstad på den ene siden til Tønsberg og Sandefjord på den andre siden av fjorden, sier han.

Stadig nye kull fortsetter å flytte inn til regionen, mens færre flytter hjem. De som flytter ut, gjør det gjerne til omlandet. Samtidig vokser det for første gang opp en generasjon hvor det er flere unge som bor i byene enn på bygda.

Østlie har ingen tro på at politiske ambisjoner og ønsker om å snu flyttestrømmen

- Det skal stadig mer til å få snudd befolkningsutviklingen. Når barna vokser opp i sentrale strøk, blir det stadig tyngre å få folk til å flytte ut, sier han.

Østlie tror det kan bli vanskelig å få den yngre generasjon til å skjønne behovet for at folk skal bo over hele landet.

(NTB)

Bør flyttestrømmen snus? Skriv din kommentar i feltet under

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere