RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halvparten av folket vil ha 10.000 Syria-flyktninger

Syrias flyktninger står i kø for å slippe unna krigshandlingene. Støre mener Norge bør ta imot 10.000 av dem, men den norske befolkningen har delte meninger om forslaget.
Syrias flyktninger står i kø for å slippe unna krigshandlingene. Støre mener Norge bør ta imot 10.000 av dem, men den norske befolkningen har delte meninger om forslaget. Foto: Ward Al-Keswani (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Omtrent halvparten av befolkningen, 47 prosent, sier ja til å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria i løpet av to år. 44 prosent sier nei, viser en måling som Ipsos-MMI har gjennomført for Dagbladet.

Norges innbyggere er dermed delt i synet på Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støres forslag om å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria de neste to årene.

– At dette spørsmålet splitter folket i to understreker hvor viktig det er at vi får en bred enighet om denne saken i Stortinget, sier Støre til Dagbladet.

Ja fra velgere på venstresiden

Skepsisen i befolkningen har økt siden begynnelsen av mai, da en undersøkelse Norstat gjorde for NRK viste at 51 prosent sa ja til at Norge bør ta imot 10.000 flyktninger fra Syria innen 2016. 38 svarte nei og 10 prosent vet ikke.

Alle opposisjonspartiene har landsmøtevedtak på at de vil ha 10.000 flyktninger fra Syria i løpet av de neste to årene. Målingen gjenspeiler partienes ønsker. Blant Aps velgere sier 62 prosent ja til flyktningene. Tallet er det samme for dem som stemmer på Senterpartiet. Blant Sosialistisk Venstrepartis velgere er det 85 prosent som svarer det samme, 81 prosent av dem som stemmer på Miljøpartiet De Grønne er enig.

Men også de som stemmer på regjeringens to støttepartier er på linje med opposisjonen. 70 prosent av Kristelig Folkepartis velgere sier ja til flyktningene, noe også 71 prosent av Venstres velgere gjør.

Klart nei fra blå-blå velgere

Andelen blant dem som stemmer på Høyre er 22 prosent, mens 5 prosent av Fremskrittspartiets velgere mener Norge bør åpne dørene for 10.000 Syria-flyktninger.

Legger frem ny skisse fredag
Regjeringen skal fortsatt ikke være villig til å åpne for flere Syria-flyktninger til Norge i år når partiene på Stortinget møtes igjen fredag.

Etter det første møtet tirsdag fikk regjeringen beskjed om å komme tilbake med en skisse til løsning når de parlamentariske lederne igjen samles fredag klokken 9.

- Jeg regner med at det er en del der i forhold til hva som er praktisk mulig, sier KrFs Hans Olav Syversen.

Han er spent på regjeringens vurdering av kombinasjonen av hva som kan gjøres ute og hjemme. Trolig vil partene fredag komme inn på antall flyktninger, finansiering og andre tiltak.

Men regjeringspartiene vil ikke åpne for flere kvoteflyktninger fra Syria i 2015 i skissen, fikk NTB opplyst fra en kilde tett på samtalene torsdag. I stedet vil det bli angitt hvordan Norge kan ta imot flere Syria-flyktninger i 2016 og årene etter.

Krav om 10.000

Regjeringspartienes utgangspunkt er også at Syria-flyktningene må tas fra den ordinære kvoten for overføringsflyktninger fra FN. Det åpner i så fall for at færre flyktninger fra andre konfliktområder får opphold i Norge enn hva som ellers ville ha vært tilfelle.

En samlet opposisjon har stilt seg bak kravet om at Norge må ta imot 10.000 flyktninger de neste to årene, et krav regjeringspartiet Frp kontant har avvist.

Det har brakt de åtte partiene på Stortinget inn i forhandlinger om en opptrappet, norsk Syria-pakke. Målet er enighet om et bredt forlik før Stortinget tar sommerferie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere