RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halvparten dør med feil livredding

Sist oppdatert:
En ny undersøkelse viser at ambulansepersonell kunne reddet dobbelt så mange hvis de hadde gjennomført hjerte- og lungeredning riktig.

En ny undersøkelse gjennomført av Ullevål Universitetssykehus viser at ambulansepersonell har mye å gå på når de rykker ut ved hjertestans, skriver Aftenposten.

Hvert år rykker ambulansepersonell i Norge ut på 5000 oppdrag som gjelder hjertestans. I dag klarer de å redde cirka 500 personer. Undersøkelsen viser at de ved riktig behandling kunne ha reddet ytterligere 500 pasienter.

Professor i akuttmedisin, Petter Andreas Steen ved Ullevål Universitetssykehus er en av de som har ledet undersøkelsen. Han er en av verdens fremste eksperter på akuttmedisin, jobber på legeambulanse i Oslo.

Undersøkelsen offentliggjøres undersøkelsen i det prestisjetunge tidsskriftet JAMA. Den har gått gjennom nesten 200 behandlinger gjennomført av ambulansepersonell i Akershus, Stockholm og London. Det var ingen forskjell i behandlingen som personellet i de tre områdene ga.

- Vi som underviser gir tilbakemelding der og da, men all forskning viser at etter en tid, er hjerteredningen som blir utført ikke like effektiv, sier Steen til Aftenposten.

Undersøkelsen viser at ambulansepersonellet ikke gir så mye hjertemassasje som de skulle ha gjort. I de tilfellene der hjertemassasje blir gitt, trykkes det ikke hardt nok på brystbenet. Konsekvensen er at hjernen og hjertet ikke får blodtilførsel. Det kan igjen føre til hjerneskade og død.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere