Gå til sidens hovedinnhold

Hamrer løs på Storberget

Hijabdebatten er død, men det er ikke debatten rundt Knut Storbergets prosesser og tåkelegging.

Det var ikke mye justisminister Knut Storberget ville svare på under «hijab-pressekonferansen» fredag ettermiddag. Storberget ville ikke opplyse om hva som egentlig skjedde i Justisdepartementet før det omstridte hijabvedtaket ble lagt ut på departementets hjemmeside.

Men han innrømmet at han ikke hadde konkludert i hijabsaken da vedtaket om å innføre politihijab ble publisert 4. februar. Videre tok på seg det hele og fulle ansvaret for en mangelfull «prosess».

«Prosess»...
Ordet «prosess» ble gjentatt et titall ganger.

Les også: Bekrefter «hijabkuppet»

- Hver gang Storberget nevner «prosess», tenker han på noe ubehagelig, sier Per-Kristian Foss (H) som fulgte pressekonferansen fredag ettermiddag.

Foss er klinkende klar på at selv om hijabsaken er lagt død, er det ikke slutt på diskusjonen om Storbergets «fomling»:

- Tåkelegger
- Han legger et røykteppe over hele saksbehandlingen, tåkelegger mer enn oppklarer, sier Foss til Nettavisen.

Det berømmelige notatet med hijabbeslutningen ble lagt ut 4. februar - og lå der til den 19.

- Hvordan er det mulig at en statsråd ikke har kontroll på det som legges ut på hjemmesidene - og så står det der i to uker? undrer Foss.

Overfor Nettavisen vil ikke administrerende direktør Stein Jacob Frisch i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden-Kiese kommentere hvorfor ministeren har bommet så grundig med sin kommunikasjon innad og utad i departementet.

Årsaken er at Storbergets kone Anne Christel Johnsgaard er byråets spesialrådgiver i blant annet politisk kommunikasjon og opinionsforming.

- Helt klart svekket
- Hvordan påvirker dette Storbergets posisjon?

- Ved å ta ansvar for alt, noe som bare skulle mangle fremstår han som klønete og helt klart svekket, sier Foss.

Men Foss mener også at Storberget nå har svekket statsministeren selv.

- Jens Stoltenberg sto jo på talerstolen onsdag og sa at hijabdebatten skulle ta lang tid. Så går det to dager og det hele er avblåst, sier Foss oppgitt.

- Fornøyd
Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier at han er veldig fornøyd med justisministerens helomvending i Hijabsaken.

- Når du i utgangspunktet har en feil konklusjon så er det klokt å snu, sier han. Johannessen er også glad for at Hijabdebatten er avsluttet slik at politiet og politisk ledelse kan fortsette å diskutere de andre problemene innad i politiet.

Jeg mener at ministeren i dag har håndtert denne saken klokt. Jeg er enig med ham i at uansett hva som har skjedd og ikke skjedd så er det justisministeren som har ansvaret. Det ansvaret har han tatt veldig tydelig på pressekonferansen.

- Hvis han hadde brukt den samme kløkten i politikrisen så kunne vi ha kommet noen vei, sier Johannessen.

Politisk bombe
Siv Jensen sier til TV 2 at denne saken har svekket ikke bare justisministeren men også statsministeren selv.

- Stoltenberg sa for få dager siden at man trengte mer utredning i denne saken. Så blir saken lagt død nå, to dager senere. Jeg synes det er positivt for vi var imot Hijab i politiet, men jeg tror ikke de har fått utredet så mye på to dager, sier Jensen.

- De har ikke skjønt hvor stor politisk bombe som lå i denne saken, sier Høyre leder Erna Solberg. Hun mener at regjeringen burde ha gravlagt saken så fort som mulig når de først hadde dummet seg ut og offentliggjort vedtaket.

- han skulle sagt at det var dumt og lagt det vekk, fremfor å få dette mellomspillet vi har fått i noen dager. Justisministeren fremstår som svak, sier Solberg.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken