*Nettavisen* Nyheter.

Hamret løs på Økokrim

Foto: Morten Holm / SCANPIX

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Hallvard Flatland gikk til frontalangrep på Økokrim og mener de har gjort en hestehandel med Atle Hamre.

27.09.04 17:34

Hallvard Flatland avviste i retten mandag at han hadde noe som helst kjennskap til at pengeoverføringen fra Øyvind Nydal var en del av hvitvaskingen av de pengene som Atle Hamre hadde presset fra Tor Christensen.

Flatland sa at han på denne tiden stolte fullt og helt på Atle Hamre, og at pengene som ble overført til ham fra Nydal ble brukt til konkrete hestekjøp.

- Jeg er forundret over at Økokrim påstår at pengene ikke ble brukt til hestekjøp. Det er snakk om to hester som Nydal, gjennom Hamre, hadde lånt penger av meg for å kjøpe, og som han betalte tilbake.

- Opprørt
Da Flatland startet sin forklaring begynte han med å fortelle sin versjon av den kontakten Økokrim har hatt med Atle Hamre.

- I mars ble jeg oppringt fra Skien fengsel av en svært opprørt Atle Hamre. Han fortalte at Økokrim hadde vært i kontakt med ham. Han fortalte hva som hadde skjedd. Jeg ble mildt sagt overrasket, fortalte Flatland.

På bakgrunn av samtalen hadde Flatland forfattet en erklæring fra Atle Hamre som Hamre skulle underskrive på. Erklæringen skulle gjengi hvordan Hamre opplevde telefonsamtalen med Økokrim. Flatland leste denne erklæringen opp i retten mandag.

«Fimland (etterforskeren i saken) var usedvanlig hyggelig og spurte hvordan livet var (¿) Etter hvert dreide hun samtalen over på Økokrims sak mot Hallvard Flatland og lurte på om jeg ikke visste bedre nå. Hun ville at jeg skulle bekrefte at pengene som kom inn på Benjamins konto (Benjamin er Flatlands firma) fra Nydals konto egentlig var mine. Hun minnet meg på at det var ingen grunn til ikke å bekrefte Økokrims teori siden jeg allerede satt fengslet. Jeg hadde ingenting å tape. Tvert imot. Jeg oppfattet dette som et klart forsøk på å påvirke meg som vitne, og undertonen bar også preg av et ønske om, i hermetegn, å «deale» med meg. Hun la også til at saken sto og falt med min forklaring. Økokrim hadde også bestilt et møte med meg noe som provoserte meg kraftig. Jeg sa at jeg allerede hadde fortalt sannheten. Både som vitne i saken, i politiforklaring og i min egen sak.»

Problemet er at Atle Hamre aldri undertegnet denne erklæringen. Flatland fortalte i retten at tonen mellom ham og Hamre utover året har blitt betydelig dårligere.

- Hele Hamres væremåte er veldig forandret i forhold til tidligere, sa Flatland.

- Kjøpt av Økokrim
Økokrims Geir Kavli sa i retten mandag at det var Hamre som hadde kontaktet Økokrim og ikke omvendt. Etter den første kontakten har Hamre, etter eget ønske, blitt overflyttet fra Skien til Bastø fengsel. Økokrim hevder at de ikke har hatt noen direkte innflytelse på dette. Det tviler forsvaret sterkt på.

Forsvaret mener at Hamre nærmest har blitt kjøpt av Økokrim til å vitne mot Flatland, og flere vitner vil bli ført for å underbygge denne påstanden.

I retten mandag kom det fram at Atle Hamre har vært i avhør med Økokrim. Hva Hamre konkret har sagt til Økokrim, blir først kjent torsdag, men erklæringen ført i pennen av Flatland gir noen indikasjoner på hva Hamre kan ha sagt.

- Da jeg møtte aktor Geir Kavli i tingretten, var han opptatt av å fremstille Hamre som totalt uetterrettelig, og at han bare er i stand til å servere løgner. Det er underlig at han nå oppføres som sannhetsvitne, sa Flatland i retten.

- Andre årsaker
Hallvard Flatlands advokat, Erling O Lyngtveit, sa i retten at Flatland forklarte seg falskt for politiet i forbindelse med selskapene og kontoen i Monaco, av helt andre årsaker enn på grunn av påstått hvitvasking.

- Det er verdt å merke seg at det i Flatlands selvangivelse ikke står et pip om disse selskapene, sa Kavli.

Flatland beklaget i sin forklaring at han ikke hadde oppgitt disse selskapene overfor skattemyndighetene. Etter at saken ble kjent, har han redegjort for selskapene. Han sa også at skattemyndighetene har gitt indikasjoner på at de vil komme tilbake til eventuelle straffbare forhold knyttet til selskapene etter at denne saken er avsluttet.

- Selskapene ble opprettet for å drive konseptutvikling for TV. Senere ble de også brukt til å drive hestehandel, sa Flatland i retten. Hamre var mannen som fant hestene for Flatland, og Hamre hadde derfor fullmakt til å bruke kontoen hans.

- Hamre var den beste kusk og hestetreneren i landet. Jeg trodde aldri at han gjorde noe ulovlig. For meg lød det helt utrolig at et vennskap mellom to bestevenner (Atle Hamre og Tor Christensen, red.anm.) endte med at den ene presset den andre, sa Flatland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.