RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamstrer fuglevirus-medisin

Sist oppdatert:
Den medisinske beredskapen i Norge mot fugleviruset trappes opp. Nå skal medisinlageret sjudobles til 1,4 millioner behandlingskurer.

Det offentliggjorde Sosial- og helsedirektoratet på en pressekonferanse i formiddag.

Fugleinfluensaen i Asia har fått norske myndigheter på tå hev. Fugleviruset har så langt kostet 46 mennesker livet i Asia.

Influensa-virus
Verdens helseorganisasjon frykter at viruset kan forandre seg til et influensa-liknende virus som kan smitte millioner av mennesker. En slik epidemi ville ramme like hardt som spanskesyken gjorde i 1918. Da døde 7308 nordmenn. Nærmere 375.000 ble syke.

- Omskrevet til dagens befolkning i Norge, kan den være en livstruende sykdom for 35.000 nordmenn, sier direktør i Sosial- og helsedirektoratet til TV 2.

Trapper opp beredskap
Med bakgrunn i utbruddene av fugleinfluensa rundt årsskiftet 2003-2004, ble det gjort innkjøp av influensamedisinen oseltamivir (Tamiflu) tilsvarende 200.000 behandlingskurer. Dette legemiddelet inngår i direktoratets beredskapslager og foreslås nå økt til 1,4 millioner behandlingskurer.

50 prosent syke
Verdens helseorganisasjon har antydet at en fugleinfluensa-pandemi vil kunne medføre at 20-50 prosent av befolkningen blir influensasyke. WHOs og Pandemikomiteens synspunkter legges til grunn for de medisinske beredskapstiltakene som nå foreslås.

Influensamedisin
Tamiflu brukes til å behandle influensasyke. I en pandemisammenheng vil denne medisinen også kunne benyttes for å forebygge smitte rundt de som blir syke. Det samme vil kunne gjelde medisinen amantadin som det nå også anbefales å bygge ut lagrene av for 300.000 personer i seks uker. Disse medisinene er ikke vaksiner.

Lageret av Tamiflu tilsvarende én behandlingskur til om lag 30 prosent av den norske befolkningen er mer enn noe annet land pr. dags dato har.

Stor kosnad
Nasjonalt folkehelseinstitutt har inngått avtale om prioritert tilgang på vaksine mot et fremtidige pandemivirus. Vaksinen er foreløpig ikke tilgjengelig, men produksjonstiden er satt til fire måneder fra produksjonsstart til bruksferdig vaksine.

Prisen på innkjøpene av medisinene som Sosial- og helsedirektoratet tilrår er på 162 millioner kroner. I tillegg mener direktoratet at det bør settes av midler til øvelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere