Han avslørte skandale-forskeren

Det tok professor Lars Vatten fem minutter å se at hans kollega ved Radiumhospitalet hadde fabrikkert falske kreftdata. Likevel endte artikkelen opp i et verdenskjent tidsskrift.

14.01.06 16:21

- Jeg tok straks kontakt med forfatteren og spurte ham rundt faktaene han henviste til i artikkelen. Han hadde ingen svar, sier professor i medisin ved NTNU og styremedlem i CONOR-gruppen, Lars Vatten, til TV 2 Nettavisen.

Hans forklaring på at kollegaen jukset er at kreftforskning er et ekstremt prestisjefylt fag.

- Det han har gjort, kan karakteriseres som en ekstrem form for doping, sier Vatten.

Vatten var ikke den eneste fagpersonen som fattet mistanke da han leste artikkelen. Aller først var det statsministerens søster og divisjonsdirektør ved Nasjonal folkehelseinstitutt, Camilla Stoltenberg, som reagerte på prosjektet. Stoltenberg varslet CONOR-gruppen, der Vattten er styremedlem.

Diktet opp data
Artikkelen Vatten leste, stod på trykk i ett av verdens mest prestisjetunge medisinske journaler, «The Lancet», i oktober i fjor. Her skrev den internasjonale anerkjente norske forskeren og overlege ved Radiumhospitalets kreftavdeling om sine nyeste funn. Han hevder å ha oppdaget at det er en sammenheng mellom bruk av betennelsesdempende medikamenter og redusert fare for munnhulekreft blant røykere.

Oppdagelsen kom, ifølge skandaleforskeren, på bakgrunn av tall han hadde funnet ved Kreftregisteret, Folkehelseinstituttet og CONOR-registeret. Denne uken vedgikk forskeren at han har diktet opp alle dataene.

- Tok meg fem minutter
Mannen som begynte å ane ugler i mosen, professor Lars Vatten, sier til TV 2 Nettavisen at det tok ham svært kort tid å se at noe måtte være helt feil.

- Jeg var nok litt sløv som ikke fikk lest artikkelen før i forrige uke. Men etter fem minutter skjønte jeg at det var noe som ikke stemte. Forskeren må ha totalt undervurdert at det finnes andre her til lands som ville gjennomskue bløffen, sier Vatten.

Som styremedlem i CONOR-gruppen, et organ som sammenfatter data fra samtlige helseundersøkelser i Norge, har Vatten førstehåndskunnskap til hvilke data CONOR sitter på.

- I metodedelen av artikkelen viser forskeren til register som ikke eksisterer. Det stod også at han brukte data et register om bruk av reseptbelagt medisin. Men et slikt register eksisterer ikke, sier Vatten oppgitt.

Faktisk er det aldri publisert noe som helst fra CONOR sine register. Etter å ha utelukket at en utro tjener kunne ha lekket informasjon til forskeren, var konklusjonen klar. Dataene måtte være forfalsket.

- Burde blitt oppdaget tidligere
- Hvordan kunne «The Lancet» trykke en artikkel som åpenbart er feil?

- Kunnskap om norske register er ikke lett for utlendinger å ha kunnskap om. Men dette er helt opplagt svært svakt av «The Lancet» og de burde ha oppdaget feilen. De har ikke gjort jobben sin og ikke sørget for ordentlig kvalitetssikring. For tallene på syke var svært oppblåst. Det dreier seg om ti ganger så mange som forventet, sier Vatten til TV 2 Nettavisen.

Vatten sier at han straks sendte en e-post til forskeren, samt hans foresatte ved Radiumhospitalet.

- Det var så fantastisk at vi ikke kunne skjønne at det var mulig. Etter at vi, Kreftregisteret og Folkehelseinstituttet gikk gjennom våre registre, konfronterte vi forskeren. Jeg deltok på møtet tirsdag. Han kunne ikke svare skikkelig på et eneste spørsmål. Og etter hvert som det tårnet seg opp, valgte han til slutt å kaste kortene, sier Vatten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.