RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: MMS-foto: Henrik Færevåg/iBergen.no

Han drev pokerklubb

Sist oppdatert:
Pokertiltalte Øyvind Pedersen (bildet) samlet gode venner til øl og poker. Nå sitter han i retten.

MIDTHORDLAND TINGRETT (iBergen.no): Sammen med en 24 år gammel kamerat må Øyvind Pedersen (26) i dag møte i retten, tiltalt for ulovlig alkoholsalg og arrangering av lykkespill og lotteri. Begge nektet straffskyld da saken startet.

De to anførte at poker ikke er noe lykkespill, men et ferdighetsspill, og at hele settingen var sosial. Det var venner og venners venner, hevdet de to.

- Poker slik vi spiller det er slik at elementet av flaks faller over mange hender. Du påvirker din egen sjanse for å vinne, sa Øyvind Pedersen da han startet sin forklaring.

- Men vil ikke kortene bestemme hvem som vinner? spurte dommeren, Mette Cecilie Greve.
- Ikke over tid. Ved millioner av hender vil alle få de samme kortene, og det er ferdighetene som avgjør. Så lenge du har en økonomisk innsats, vil du spille det beste du kan.

- Mener du at den som sitter igjen med pengene er den dyktigste spilleren?
- Ikke nødvendigvis. Han kan også gjøre dårlige valg. Men det var noen som vant mer enn andre, sa Pedersen, og la til: - Ferdightsnivået stiger så lenge du har innsats.

- Men hva med bridge. De spiller også det på høyt nivå uten innsats?
- Jeg kan ingenting om bridge, svarte 26-åringen, og la til: - Uten innsats ville kortspillet blitt meningsløs. Da kunne vi like godt ha fest, men vi liker å spille poker.

Lovlig
- Hvordan mener du pokerreglementet i Norge er? ville aktor, politiadvokat Gro Berge, vite.
- Ettersom bare vi er tiltalt og ikke de som spilte, tolker jeg det slik at det er lov å spille poker i Norge.

På spørsmål fra dommeren om de i det hele tatt hadde diskutert om det de gjorde var lovlig, svarte han: - Vi var innom temaet. Vi fikk vite at politiet i Sunnhordland hadde hatt et møte med Askøy-politiet i desember 2004 om vår spilling. De hadde ikke foretatt seg noe.

26-åringen bekreftet på spørsmål fra aktor at han spiller poker på nett.

- Spiller du på norske eller internasjonale?
- Internasjonale.

- Hvorfor tror du ikke det er slike på norske servere?
- Ingen har kommet på det, svarte Askøymannen. Han bekreftet også at han har vært innom nettsidene til Lotteritilsynet, men har ikke lagt spesielt merke til linken om pokerspilling på disse sidene.

Ingen avisannonser
Aktor ville gjerne vite hvordan møtene, eller pokerkveldene, blir bekjentgjort. 26-åringen svarte at de aldri annonserte i avisene.

- Vi vil ha folk som har det som lidenskap. Folk vi kjenner.

Pedersen forklarte at han i forkant gjorde klar sjetongene. Når folk kom, betalte de seg inn og ble registrert på pc-en. De ble ikke registrert med navn og alder, men kunne kalle seg hva som helst. Likevel fryktet han ikke at spillere under 18 år ble med.

- Vi kjente dem, gjentok 26-åringen.

Sosialt
Pedersen fastholdt i sin forklaring at hovedhensikten med pokerkvelden var å ha det sosialt. På spørsmål om hvorfor de da ikke kunne spilt uten innsats, eller med lavere innsats, svarte han:

- Dette er den laveste insatsen jeg har spilt med.

26-åringen bekreftet også at de på pokerkveldene solgte alkohol, men kunne ikke huske om det ble solgt sigaretter. Dette salget har ifølge hans forklaring pågått i cirka elleve måneder.

Texas No Limit
Ifølge Øyvind Pedersen varierte ferdighetene til de som var med og spilte fra dårlig til veldig god. På spørmål fra mannens forsvarer, advokat Øystein Myre Bremset, forklarte han at de spilte det som heter «Texas No Limit».

Dommeren ba da om en liten innføring i reglene for dette, noe Pedersen forsøkte seg på...

- Hvis meg og deg spiller...Legger jeg ut fem kroner og du ti kroner, så får man to kort på hånden. Begge får to ess..

- Statistisk lite sannsynlig, skyter dommeren inn.

- Det skjedde meg i går kveld. Så kommer det tre kort i bordet, la oss si to, tre, fire. Så vurderer du sjansene for flop'en, sa Pedersen.

- Det er ofte potten blir avgjort uten at kortene blir vist, skyter forsvareren inn.

- Derfor kan du spille dårlige kort uten å måtte spille dem. Slik kan en god pokerspiller spille med dårlige kort....

- Hva er forskjellen på en god og en dårlig spiller?

- En dårlig liker å se flopper. Spiller dårlige kort, og taper ofte mot de gode spillerne.

- Er det forskjell på ferdighetene på den gamle pokerformen med femkort på hånd?

- Stor forskjell. Ren flaks. Det er fire budrunder i moderne poker, mot to i den gamle.

- Det jeg ikke forstår er hvordan en i Texas No Limit ikke behøver å vise kortene for å vinne potten, sier dommeren.

- Du kan lure folk, svarer Pedersen. Opplæringen i poker ble deretter lagt på is, og retten ville heller vite om 26-åringen kjenner noen som er veldig gode pokerspillere.

- Jeg kjenner folk som lever av å spille poker. Jobber ikke ved siden av. Spiller på nettet. Jeg har ikke møtt noen som bare spiller live, svarte han.

Ifølge Pedersen varierer inntekten til de som lever av å spille poker fra 20.000 kroner i måneden til én million. - Jeg kjenner noen som har 150.000 i snitt i måneden, sa han.

Da den tiltalte 26-åringen forklarte at han bare har lest én bok om poker, og at man blir en mye bedre spiller av å spille mye, fant dommeren ut at det var på tide med en korreks til tilhørerne. Det har samlet seg mange pokerinteresserte tilhørere i salen, og dommeren ba dem nå begrense latteren sin og minnet dem om at dette er alvorlig for dem det angår, at de kan få en dom.

Razzia
De to Askøy-mennene ble overrasket av en politirazzia 14. oktober i fjor. Hele seks politimenn tok seg inn på «Bulen», der 22 personer var midt i et pokerspill. Innsatsen skal ha vært fra 300 til 1100 kroner i en pott av ukjent størrelse. Ingen ble pågrepet, men de to tiltalte ble raskt utpekt som bakmenn i undergrunnspokeren.

- Vi snakker her om et pokerlag av venner som kom sammen en gang i uken for sosial hygge, sa Øyvind Pedersen til iBergen.no da det ble klart at saken havner i retten.

Lotteritilsynet er krystallklar i sin oppfatning av saken:

- Forvaltningen og departementet har tidligere vært klare på at poker er et pengespill som trenger særskilt løyve og som helt klart er ulovlig, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet til TV 2 Nyhetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere