*Nettavisen* Nyheter.

Han er Norges dårligst bevarte hemmelighet

Han er anonymisert i alle medier. Likevel søker flere nordmenn på hans virkelige navn, enn på aliaset «Lommemannen».

17.01.08 11:05

Mens navn og bilde av Lommemannen er publisert på YouTube, Facebook og andre nettsteder, har norske redaksjoner fulgt politiets anbefaling om ikke å identifisere navnet til 55-åringen som politiet stempler som Lommemannen.

Likevel er navnet hans svært kjent. En undersøkelse Nettavisen har gjort, viser at det er dobbelt så mange søk på NN og NC (de to navnene 55-åringen benytter), som på aliasnavnet «Lommemannen». Grafen til Google viser ikke antall klikk på hvert søkebegrep, men for i det hele tatt å kunne lage statistikk skal det være noen tusen søk. Til sammenligning er det ikke nok søk på Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum eller investor Stein Erik Hagen til i det hele tatt å lage en graf.

Nettavisen stengte i helgen flere artikler for kommentarer på grunn av lesere som la ut navn og adresse til Lommemannen i kommentarfeltene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ingen hemmelighet
«Alt gnålet om å holde mannens navn hemmelig er en smule drøyt i mine øyne. Tar man alle opplysninger som finnes i presse og media, og søker i skattelisten så kommer navnet NN ganske fort opp. Dette fører igjen videre til hans XX (firma red. anm). Det er ingen hemmelighet hva mannen heter» .

Mailen er en av mange som Nettavisen har mottatt etter at den 55 år gamle bergenseren ble pågrepet fredag. Sensuren Nettavisen gjør i gjengivelse av mailen er også typisk for oss og andre redaksjoner i Norge.

Omfattende sak
- Lommemann-saken kan være den mest omfattende overgrepssaken som Norge har sett. Det er derfor naturlig at det blir en bred pressedekning og at det kommer ut mange detaljer som i sum kan identifisere den pågrepne, sier ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen, og legger til:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Men siktelsen gjelder foreløpig 11 saker, så vår vurdering er at siktelsen ikke i seg selv er nok til å navngi vedkommende.

Fredag publiserte Nettavisen artikkelen « Dette er Lommemannen » med informasjon om blant annet inntekt, hva slags type firma han hadde, og bildet av mannen i en svært spesiell bil, navn på stedet han bodde, og hva naboene het.

Lett match
Tirsdag skrev VG en artikkel om mediedekningen og anonymisering av Lommemannen. Saken var illustrert med sladdet bilde av Lommemannen, men der registreringsnummeret på bilen hans ikke var sladdet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Klikk på bildet for å forstørre.

Altså blir det enkel match bokstavelig talt.

- VG har uansett ikke vært spesielt opptatt av å beskytte Lommemannens identitet. Det er ikke noe problem å argumentere for at denne saken er så spesiell at det er i allmennhetens interesse å kjenne mannens identitet, sier ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i VG.

At så mange vet hva mannen heter, har også ført til alvorlige feil. Tidligere denne uken ble Lommemannens navn lagt ut på nettet. Problemet var at bildet var feil. Den private publisist hadde tydeligvis forvekslet personen med en annen.

Les: Feil mann hengt ut som Lommemannen

Det samme skjedde på Nettby der en ansatt i Narvik kommune ble feilmessig hengt ut med bilde. - Jeg opplever dette som ubehagelig og injurierende, sier mannen til avisen Fremover.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tydelig VVP-plakat
Vær Varsom-Plakaten (VVP) har blitt noe liberalisert angående identifisering, men i den siste revisjonen fra 2005 står det fortsatt:

«Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning (...)»

- Vi har nok allerede sett litt for mange klare identifikasjonstegn i dekningen hittil, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- For snever dekning
Medieforsker Lars Arve Lunde Røssland mener at medienes definisjon av identifikasjon har vært for snever.

- Selv om ingen har trykket den siktedes usladdede bilde eller navn, vet veldig mange vet nå hvem dette er, og alle som er i stand til å legge to og to sammen har mulighet til det, sier han.

Han synes for øvrig at de tradisjonelle medienes dekning av saken foreløpig har vært edruelig.

- Dekningen har ligget tett opp til politiets anmodninger, men politiets skråsikkerhet med tanke på skyldspørsmålet har fått gjenskinn hos mediene, sier Røssland.

Kulturkollisjon
- Det har vært underlig å oppleve kulturkollisjonen mellom de tradisjonelle nyhetsmediene, med nettaviser inkludert, i forhold til den historikken og tradisjonen som de står for, og den helt egne kulturen som ellers finnes på nettet for eksempel på YouTube og Facebook, sier Røssland.

Han tror de tradisjonelle nyhetsmediene står overfor en kjempeutfordring fordi dette spriket i retningslinjer kan føre til uklare oppfatninger blant publikum om hvilke etiske regler som gjelder hvor.

Kokkvold oppfordrer borgerjournalister og andre aktører på nettet til å være mer tilbakeholdne.

- Politiet har eksplisitt bedt mediene være tilbakeholden med navn og bilde i denne saken. Da bør også de som pusler på gutterommet være ansvarlige og omtenksomme, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.