RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han er Norges mobilkonge

Sist oppdatert:
Espen Swang (43) - fra Ringerike - har hatt over 500 forskjellige mobiltelefoner!

(iOslo.no) Swang må være det nærmeste Norge kommer en ukronet mobilkonge. Gjennom sitt arbeid med mobiltelefoner har han testet, brukt og eid opptil 500 mobiltelefoner. Den første brukte han allerede tidlig på 1980-tallet.

- Da jeg var liten lagde jeg «mobiltelefoner» av dorullkjerner og sytråd. Så ble et par gamle kassettspillere bygget om til Interkom. Den første virkelige mobiltelefonen jeg brukte var det Røde Kors som eide. Jeg var frivillig på påskevakt i fjellet og overnattet selvsagt på sambandsrommet i vakthytta, sier Swang, som nå jobber som fagredaktør på mobilen.no, til iOslo.no.

- Jeg er telefongal
Siden 1999 har han jobbet med mobiltelefon på heltid, og fra samme år har han hatt samtlige mobiltelefoner som har vært ute på det norske markedet. At han fikk jobbe i et mobilmagasin var en drøm som gikk i oppfyllelse for Swang. Selv sier han følgende om jobben:

- Jeg var leder i en organisasjon i fire år, fordi det fulgte med mobiltelefon i jobben. En annen jobb tok jeg fordi mobiltelefonen var lønn for den første måneden med arbeid. I dag har jeg den jobben jeg har, fordi det gir meg tilgang til alt jeg synes er gøy. Men om jeg er telefongal... Jeg er vel som en narkoman som har fått jobb i et apotek!

Han forteller at alt med jobben er tilnærmet perfekt, bortsett fra når han er på flyplassen.

Stoppet på Gardermoen
- Enkelte sikkerhetsvakter på flyplassene tror at det bare er lommetyver som går med åtte-ti mobiltelefoner i lommene. Min rekord er 27 mobiler i ryggsekken da jeg skulle fly fra Gardermoen for å sammenligne tjenester, sier Swang.

- Da var det ikke lett å komme seg forbi sikkerhetssjekken?

- Jeg måtte slå på alle sammen og vise at jeg kunne låse dem opp. Jeg slapp etter å ha fyrt opp sju-åtte stykker.

Han er fra ...
Det er bare ett sted denne mannen kunne komme fra. Espen Swang er født, oppvokst og bosatt på - ja, du gjettet det - Ringerike. Men hvilken telefon er egentlig den beste han noen gang har hatt?

- Det er alltid den neste. Det er alltid rom for forbedringer, sier 43-åringen.

Men når han kan snakke om den dårligste, blir Swang straks mer konkret.

Åtte telefonnumre
- Philips Fizz! Den ble solgt som en av de første enkronesmobilene. Den så ut som en stekepanne og solgte i bøtter og spann, men få av dem var i live etter et halvt år.

Han forteller at det er det grensesprengende ved mobiltelefonene som fascinerer ham. Mobiltelefonene er nøkkelen til noe nytt, og derfor spennende, ifølge Swang. Selv har han åtte forskjellige numre til å bruke i de utallige telefonene.

- Jeg har en haug numre jeg knapt husker selv.

- Hvorfor har du så mange?

Bruker dem samtidig
- Jeg bruker flere mobiler samtidig, og bruker dem på ulike nett. Det er ulike tjenester og ulik dekning på de forskjellige nettene. Dessuten bruker jeg én til meldinger, én til tale, én til e-post, én til musikk og så videre.

Dermed hender det ikke så ofte at Swang er utilgjengelig. Men det skjer innimellom, hvis han ønsker det selv.

- Men det er svært sjelden jeg ønsker det, sier han.

Føler seg mobilnaken
Med så mange telefoner og numre, er regningene selvsagt høye. 43-åringen anslår at han har mobilregninger på et par tusen i måneden. Et av numrene dekker jobben.

- Når føler du deg mest naken? Uten klær eller uten mobiltelefon?

- Uten klær er det vanskelig å finne en fornuftig plass til mobiltelefonene... Så det må bli uavgjort, smiler Swang.

De primitive tider
Swangs store mobilmareritt skjedde i 1986, da han var på et redningsoppdrag med helikopter. En kvinne hadde styrtet med hangglider, og Swang måtte etter hvert gå til fots i en halv meter snø - og det var bekmørkt. Med seg hadde han en fire-fem kilos mobiltelefon og en lommelykt.

- Jeg fant hangglideren, men noen pasient fant jeg ikke. Og det var selvsagt ikke mobildekning i skogen den gangen, sier 43-åringen.

Kvinnen hadde klart å gå til nærmeste vei, og Swang halset etter fotsporene hennes uten å kunne si ifra til noen. I tre timer gikk han rundt, før han møtte på nye letemannskaper som ikke hadde fått beskjed. Det samme hadde ikke skjedd i dag, forsikrer han.

- Nå skal det i hvert fall ikke stå på utstyret.

Les flere saker på iOslo.no

Hvor mange telefoner har du hatt? Og hvem var den beste og den verste?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere