RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Listhaug kaller inn til hastemøte etter å ha hørt fortellinger fra koranskole i Somalia

Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug kaller inn til hastemøte etter å ha hørt fortellinger fra koranskole i Somalia
Innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug kaller inn til hastemøte etter å ha hørt fortellinger fra koranskole i Somalia Foto: NTB scanpix/Skjermdump Youtube
Sist oppdatert:
Sylvi Listhaug (Frp) har innkalt flere statsråder til hastemøte torsdag etter at ungdom som har vært på koranskole i Somalia, har fortalt om mishandling.

Innvandrings- og integreringsministeren sier til NRK at hun og helseminister Bent Høie (H), kunnskapsminister Henrik Asheim (H), kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) skal møtes for å diskutere saker der barn etterlates på koranskole i utlandet.

I tillegg melder NRK at Justisdepartementet og Utenriksdepartementet også skal delta på møtet torsdag.

– Vi skal se om vi har godt nok regelverk og jobber godt nok for å følge opp saker der barn blir sendt ut av Norge, sier Listhaug.

Lenker rundt anklene

Ministeren har kalt inn til hastemøtet etter at til sammen fire norske ungdommer har fortalt om grusomme opplevelser på en koranskole i Somalia.

Se video av koranskolen her:

To av dem sto fram overfor NRK i en reportasje onsdag. De fortalte lignende historier om at de ble lurt med til Somalia av slektninger, og etterlatt på en koranskole som de hevder benytter grusomme fysiske avstraffelsesmetoder.

Den ene av dem, «Noor», forteller at da hun kom til skolen, hentet rektoren kjetting og festet lenker rundt anklene hennes. Den andre, «Omar», fortalte en lignende historie om da han kom til skolen i Bosaso.

Koranskolen i Al Badriya i Bosaso i Somalia. 


Minst ti fra Norge

– Fire menn kom inn og begynte å gå rundt meg i sirkel. De hadde store balltrær, så lange som fra hoften og ned i bakken. De slo meg. Jeg falt. Jeg besvimte, sier Omar.

Abdirasaq Ali Mohamed er rektor ved den omstridte koranskolen.

Ifølge NRK er rektorens fulle navn er Abdirasaq Ali Mohamed. Han går også under navnet Ina Cali Gayre. Overfor statskanalen avviser han at han har brukt vold mot elevene.

Han avviser også at det brukes kjettinger, selv om han sier at de bruker kjennting i en reklamevideo på Youtube.

Etter det NRK kjenner til har minst ti norske barn og ungdommer gått på samme koranskole som de to de siste to årene.

Listhaug sier at allerede i dag kan både straffeloven og barneloven ramme de som sender noen ut til mishandling på skoler, men at hun nå vil se nærmere på lovverket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere