*Nettavisen* Nyheter.

Han ga permisjonen

Foto: Per Annar Holm (Aftenposten)

Fengselsleder Kay Henning Sudland ga nå drapssiktede Quang Minh Pham permisjon. - Dette er forferdelig trist, sier han.

04.03.07 20:05

- Fra kriminalomsorgens side er det forferdelig trist at vi opplever denne typen svikt. Det skader oss, og det må vi være forberedt på, sier fengselsleder Kay Henning Sudland ved Berg fengsel i Tønsberg.

Quang Minh Pham fikk dagperm onsdag – samme dag som Mohamed Ahssain (31) forsvant. Torsdag var Pham igjen ute på permisjon. Da skulle han ikke være tilbake i fengselet før søndag. Lørdag ble han altså stoppet med liket av Ahssain i bagasjerommet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Les også: Drept med rå makt

Ut om få år
Pham ble i 1998 arrestert for det såkalte Tananger-drapet. I 2001 dømte lagmannsretten ham til 21 års fengsel. Rettspsykiaterne sa under rettssaken at han hadde mangelfullt utviklede sjelsevner. Aktoratet krevde sikring, men fikk ikke medhold. Bare mindretallet av dommerne (3 av 7) mente at det forelå kvalifisert fare for gjentakelse.

Pham har altså sittet i fengsel i åtte år. Om få år kunne han forvente å bli prøveløslatt etter soning av dommen.

- Når man har utholdt en betydelig del av fengselsstraffen så kan man søke om permisjon. Det er jeg som fengselsleder som vurderer om fangene skal få permisjon eller ikke, sier Sudland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dyrker blomster
Berg er et åpent fengsel med lav sikkerhet. Hit kommer fanger som skal løslates på prøve om tre år eller mindre.

På fengselets hjemmesider står det at fengsel kan ta på seg oppdrag innen dataproduksjon, mekanikk og bilreparasjoner. I tillegg produseres et stort utvalg sommerblomster som selges før 17. mai.

Klikk på bildet for å forstørre.

18 døgn i året
- Han hadde fått permisjon fra lukkede fengsler i flere år før han kom til Berg. Derfor var det naturlig at han skulle få permisjon også da han kom hit, sier Sudland.

Fangene kan få inntil 18 permisjonsdøgn årlig. Når fangene blir gitt permisjon, er sikkerhetsvurderingen helt sentral: Er fangen farlig for samfunnet, og vil han komme tilbake til fengselet. Nettavisen kjenner til at Pham var en godt tilpasset fange og har studert mye de siste årene.

- Svært lite svikt
Sudland poengterer at blant de rundt 28.000 permisjonene som innvilges årlig, går det bra i 99 prosent av tilfellene.

- Men all svikt er alvorlig svikt, og slike tilfeller som dette vil skape debatt. I dette tilfelle ser det, ut fra siktelsen, ut som om det er snakk om alvorlig kriminalitet. Jeg kan ikke huske at vi har hatt en tilsvarende situasjon tidligere, sier Sudland.

Sudland er likevel klar på at permisjoner er helt nødvendig for at fanger skal klare seg i samfunnet den dagen de kommer ut. Han mener det er viktig at fangene opprettholder god kontakt med familie, pårørende, og hjelpeinstanser, men også at de ikke går glipp av samfunnsutviklingen.

- Viktig med permisjon
- Jeg vil si at det er svært viktig at de som soner kommer ut i permisjon. Ved å sette mennesker i fengsel tar du dem ut av et samfunn som er i kontinuerlig utvikling. I 2007 finner det sted en rivende utvikling på utsiden av murene. Det er helt nødvendig for rehabiliteringen å forberede fangene på den dagen de har sonet ferdig, sier han.

- I den grad vi i kriminalomsorgen ikke forbereder domfelte, ville jeg vært svært skeptisk til å få en tidligere fange i nabolaget. En som har vært helt isolert for samfunnsutviklingen i mange år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.